Sari la conținut

Riscul de obezitate ar putea trece de la mame la fiice. STUDIU

obezitatea poate altera creierul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Femeile cu obezitate ar putea împărtăși riscul bolii cu fiicele lor, dar nu și cu fiii lor. Sunt concluziile unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Endocrine Society.

Obezitatea este o boală comună, gravă și costisitoare care afectează aproape jumătate dintre adulți și 20% dintre copii din Statele Unite. Costă aproximativ 173 de miliarde de dolari în costuri de îngrijire medicală.

Riscul de obezitate ar putea trece de la mame la fiice. STUDIU

Persoanele cu obezitate prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet, hipertensiune arterială, probleme cardiace și multe alte afecțiuni.

„Aceste constatări evidențiază faptul că fetele născute din mame care au obezitate sau care au cantități mari de grăsime corporală pot avea un risc mai mare de a acumula grăsime corporală în exces”, a spus Rebecca J. Moon, lector clinic la Centrul de epidemiologie MRC Lifecourse de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie

„Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, dar descoperirile noastre sugerează că abordările pentru abordarea greutății corporale și a compoziției ar trebui să înceapă foarte devreme în viață, în special la fetele născute din mame cu obezitate și supraponderabilitate.”

Cercetătorii au măsurat grăsimea corporală și mușchii la 240 de copii (9 ani sau mai mici) și părinții lor în copilărie timpurie.

Ei au folosit aceste date pentru a determina dacă indicele de masă corporală (IMC) – un instrument de screening pentru excesul de greutate și obezitate – și cantitatea de grăsime corporală și de mușchi la copil a fost legată de cea a părinților lor.

Oamenii de știință au descoperit că fetele aveau un IMC și o masă adipoasă similare cu cele ale mamelor lor, ceea ce sugerează că fetele născute din mame care au obezitate sau au o masă grasă mare sunt expuse riscului ridicat de a dezvolta, de asemenea, obezitate sau supraponderalitate.

Cercetătorii nu au găsit aceeași asociere între băieți și mamele lor sau dintre fete sau băieți și tații lor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel