Sari la conținut

Semnul la care orice bărbat ar trebui să fie atent după ce urinează – ar putea anunța o boală ucigașă tăcută

Din cuprinsul articolului

În timp ce schimbările în tiparele urinare pot indica o afecțiune benignă, cunoscută sub numele de prostata mărită, alteori pot fi un simptom de cancer.

Mai exact, cancerul de prostată poate provoca niște picurare neașteptată după ce urinați.

Organizația caritabilă Prostate Cancer UK notează că „scurgerea urinei după ce ați terminat de urinat” este un semn al cancerului de prostată.

Simptomele suplimentare pot include un flux slab, dificultăți în golirea vezicii urinare și o nevoie bruscă de a urina care poate duce la scurgeri înainte de a ajunge la toaletă.

Dacă vă treziți în mijlocul nopții pentru a urina, ar putea fi vorba de cancer de prostată sau de o glanda prostatică mărită.

Oricare ar fi cauza de bază, „este totuși o idee bună să o supuneți unui control”, insistă organizația caritabilă.

Bărbații care suferă de cancer de prostată în fază incipientă nu vor avea adesea niciun simptom din cauza modului în care cancerul crește, motiv pentru care mulți îl numesc „ucigașul tăcut”.

Când să ceri ajutorul medicului

Solicitați neapărat sfatul medicului dacă aveți dureri inexplicabile de spate, șold sau pelvis.

Și, de asemenea, rezervați o programare la medic dacă aveți probleme cu obținerea sau menținerea unei erecții.

Orice urmă de sânge în urină sau în spermă sau orice pierdere neintenționată în greutate este bine să fie adusă în atenția unui medic.

„Nu există nicio modalitate de a ști dacă aveți cancer de prostată fără să vă vizitați medicul”, spune Prostate Cancer UK. „Și nu puteți verifica singur dacă aveți cancer de prostată”.

Se pot face teste pentru a deduce dacă ar putea fi vorba de o prostată mărită sau de prostatită care vă provoacă simptomele.

Deși nu există un singur test pentru cancerul de prostată, atunci când se combină câteva, se poate confirma un diagnostic – sau s-ar putea să vi se dea undă verde.

Testele pentru depistarea cancerului de prostată includ o probă de urină, un test de sânge pentru antigenul prostatic specific (PSA) și o examinare rectală digitală.

În cazul în care aceste teste sugerează că ați putea avea o problemă, un specialist de la spital va trebui să facă investigații suplimentare.

În cazul în care este necesar, o trimitere ar trebui să aibă loc în termen de două săptămâni de la momentul în care ați primit rezultatele de la medic.

Oricine este îngrijorat că ar putea avea cancer de prostată este încurajat să facă primul pas și să discute cu medicul său despre îngrijorările sale.

 

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel