Sari la conținut

STUDIU: Peste 60% dintre companiile din România au implementat strategii de wellbeing în rândul angajaților

vitamine pentru tineri
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vitamine pentru barbati

Din cuprinsul articolului

STUDIU. Aon România, unul dintre cei mai importanți brokeri de asigurări la nivel internațional, a dezvăluit miercuri, 14 iunie, în cadrul evenimentului HR Breakfast, concluziile unui studiu privind beneficiile angajaților români.

Speakerii evenimentului, Armina Dobrică, Senior Consultant, Wellbeing & Culture, și Adrian Low-Vesa, Director Health & Benefits Practice, au vorbit despre rata de adoptare a programelor de beneficii și wellness destinate angajaților din companii, precum și despre principalele tendințe din industria de resurse umane.

În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere vizibilă a preocupării pentru bunăstarea și sănătatea fizică a angajaților. Studiile globale realizate de Aon au arătat că această practică are un impact semnificativ asupra satisfacției și performanței angajaților. Persoanele care sunt angajate prin programe de wellness au șanse de succes până la

De asemenea, la nivel global, 83% dintre companiile intervievate au implementat o strategie pentru bunăstarea angajaților, cu cu 28 de puncte mai mult față de anul 2020. Programele companiilor în acest sens pun accentul pe componenta financiară și profesională, în procent de 54%, urmată apoi de cea emoțională (51%), fizică (50%) și socială (47%).

„Anul acesta 67% dintre companii au strategii de wellbeing deja implementate, cu 4 procente mai mult decât anul trecut. Interesant de observat este faptul că preocupările companiilor s-au schimbat. Dacă anul trecut, imediat după pandemia de COVID-19, componenta emoțională de wellbeing era principala prioritate, anul acesta, prioritar este echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Bunăstarea financiară este mai puțin abordată de companiile din România”, declară Armina Dobrică Senior Consultant, Wellbeing & Culture Aon România.

Aon România a realizat un studiu bazat pe chestionar, aplicat pe o bază de 106 companii, în domenii precum IT, producție, retail, telecomunicații, financiar, construcții, auto sau agricultură. Dintre acestea, 24% de companii au sub 50 de angajați, 22% între 251 – 500, urmate apoi de companiile cu un număr de oameni între 101 – 250, 21%, și peste 1001, 18%.

Beneficii medicale private

Dintre companiile participante la studiu, 92% pun la dispoziție beneficii medicale private, majoritatea acoperind servicii precum analize medicale, consultații și radiografii. Prețul pentru aceste beneficii este același pentru toți angajații în cazul a 87% dintre răspunsuri, variind de la sub 600 de lei/angajat, până la peste 3000 de lei.

„Dacă ne uităm la o mediană a pieței, limita de deductibilitate este în jur de 400 euro, însă deja vedem multe companii care depășesc această sumă. Acest lucru vine din nevoia reală de a menține acest beneficiu la un nivel cât mai ridicat. Angajații cred că beneficiul medical este cel mai important, aspect consolidat și de studiile din domeniu care arată că acesta se află în top 3 în preferințele angajaților. Observăm, de asemenea, o schimbare de paradigmă în ceea ce privește beneficiile acordate angajaților, în sensul în care toate nivelurile de senioritate beneficiază de aceleași avantaje. Credem că aplatizarea acestei tendințe este încurajată de acțiunile de incluziune și diversitate”, declară Adrian Low-Vesa, Director Health & Benefits Practice Aon România.

Pe lângă serviciile medicale, strategiile de wellbeing implică o multitudine de servicii și programe menite să sporească eficiența, retenția și satisfacția angajaților. Printre acestea se numără posibilitatea de a lucra de acasă sau în sistem hibrid, cu un grad de adopție în rândul a 92% dintre companii, vouchere, zile în plus de concediu, posibilitatea unei perioade sabatice, asigurare de călătorie, accesul la cursuri de dezvoltare sau activități culturale.

„Employee Assistance Programs (en. programe de asistență pentru angajați), au crescut foarte mult în pandemie, când companiile au început să le ofere angajaților acces la consultații psihologice, pentru stabilitate emoțională. Dar la fel de importantă este stabilitatea financiară. Doar 25% dintre companiile intervievate oferă, de exemplu, pensii private.

Având în vedere nivelul scăzut de educație financiară din țara noastră, cred că organizațiile ar putea deveni promotori pentru o planificare mai eficientă a finanțelor personale. Un plan de pensie privată început foarte devreme în viață, face retragerea din activitate mult mai confortabilă, declară Armina Dobrică, Senior Consultant, Wellbeing & Culture Aon România.

”Procentul crește de la an la an, însă nu se observă o efervescență în acest sens. Companiile caută să investească în soluții palpabile acum, precum acoperirea medicală care poate fi accesată ușor și rapid. Pensia privată este un beneficiu pe termen lung, ale cărui rezultate se văd destul de târziu”, completează Adrian Low-Vesa, Director Health & Benefits Practice.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel