Sari la conținut

„Trăim o nouă realitate. Pandemia Covid nu mai poate fi eradicată”. Octavian Jurma propune „reducere impozitului pentru cei vaccinați”

„Trăim o nouă realitate. Pandemia Covid nu mai poate fi eradicată”. Octavian Jurma propune „reducere impozitului pentru cei vaccinați”

Epidemiologul Octavian Jurma a anunțat într-o postare pe contul său de Facebook faptul că „pandemia nu mai pate fi eradicată” și, de asemenea, că „va deveni endemică în România”. Acesta a ținut să precizeze că „tulpina Delta este mai infecțioasă decât gripa, ebola și SIDA”.

„Trăim o nouă realitate. Pandemia Covid nu mai poate fi eradicată și va deveni endemică”

„Pandemia de COVID-19 nu mai poate fi eradicata si va deveni endemica si in Romania.

Este o realitate noua la care trebuie sa ne adaptam sau sa ne pregatim sa facem fata la costuri personale si sociale progresiv mai mari, impuse de boala si suferinta.

Asa cum se vede si din imaginea de mai jos, in ciuda retoricii negationiste de tip „COVID e doar o gripa” si „COVID dispare de la sine”, virusul SARS-CoV-2 nu doar ca nu a disparut ci evoluat in doar un an de la un nivel de infectiozitate comparabil cu gripa la unul de 4 ori mai ridicat, comparabil cu variola sau poliomielita.

Tulpina Delta este mai infectioasa decat gripa, ebola si SIDA.

Acum suntem in teritoriu necartografiat medical. Nu stim cum va evolua pandemia in urmatorul an, stim doar ca variola si poliomielita sunt boli care au decimat omenirea milenii la rand. Nu putem coexista cu astfel de boli fara costuri umane si sociale imense si doar prin vaccinare universala am scapat de spectrul acestor molime devastatoare.

Mai avem inca un singur avantaj de partea noastra, faptul ca virusul SARS-CoV-2 nu a migrat deja ca variola si polio catre cei tineri. Daca insa nu ne vaccinam rapid in masa acesta este insa deznodamantul final al evolutiei unei boli care ucide adultii sau ii imunizeaza si se vede deja acest progres si in cazul SARAS-CoV-2.

In absenta vaccinarii universale, bazinul susceptibil evolueaza progresiv spre cei care nu au intalnit virusul in timpul vietii lor, deci al noilor nascuti si copiilor. Acesta este motivul pentru care vaccinam la nastere copiii impotriva unor boli endemice in randul adultilor”, este de părere Jurma.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Cat de contagioasa este tulpina Delta a coronavirusului SARS SARS-CoV-2? Numarul mediu de persoane infectate de un individ infectat cu unul din urmatoarele: Rujeola 2019 nCoV -SARS-CoV-2 -CoV-2 (v.Delta Delta noul coronavirus) Variola 12-18 4-8 AN DELTA DE Poliomielita Oreion (Parotidita) HIV/SIDA SARS-CoV Influenza (gripa clasica) 2019 nCoV- SARS-CoV-2 (v. Wuhan noul coronavirus) Ebola 5-7 5-7 4-7 2-5 2-5 2-3 1.4-2.5 1.5-2.5 WUHAN Bazat pe estimarile OMS pana la 23.01.2020 si actualizat pentru varianta Delta (B1.617.2 indiana) statista”

Octavian Jurma propune „reducere impozitului pentru cei vaccinați

Medicul cercetător Octavian Jurma propune nici mai mult nici mai puțin decât „reducerea impozitului” pentru persoanele care se vaccinează, ca un prim pas pentru recompensarea „prevenției și comportamentului preventiv” în sănătate.

„In acest context,

Am o propunere ceva mai serioasa pentru recompensarea celor vaccinati, care are avantajul ca este usor de justificat fiscal si este liberala ca ideologie.

Reducerea impozitului pentru cei vaccinati.

Atat.

Poate fi un procent mai mic din impozitul general sau unul mai mare din asigurarea de sanatate. Statul recunoaste astfel ca cei vaccinati reprezinta in timpul pandemiei o povara fiscala mai mica decat cei navaccinati care vor reprezenta 80-90 din chelutielile necesare pentru tratamentul celor infectati.

Este un prim pas si in directia in care preventia si comportamentul preventiv in sanatate poate fi recompensat la fel ca in cazul asigurarilor auto pentru condusul preventiv cu scaderea costului asigurarii de sanatate sau a impozitului pe venit.

Acest stimul nu afecteaza cu nimic pe cei care nu vor sau nu pot sa se vaccineze si care pot trai in continuare in vechea normalitate dar ii recompenseaza pe cei care se vaccineaza si sunt dispusi sa faca efortul de a se adapta la noua normalitate”, a mai spus Jurma.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.