Sari la conținut

Trei fructe pe care să le consumi pentru a preveni boala Alzheimer

dementa
Sursă foto: arhiva Dpctorul Zilei

Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență în rândul persoanelor în vârstă, deși apare adesea la o vârstă foarte tânără, deoarece poate trece neobservată. Demența, în special, este o tulburare cerebrală care afectează grav capacitatea unei persoane de a desfășura activitățile zilnice.

Această boală neurodegenerativă debutează lent, afectând părțile creierului care controlează gândirea, memoria și limbajul, „diminuând capacitatea intelectuală a persoanei care suferă de ea, în comparație cu abilitățile sale anterioare”, precizează platforma Marca.

Juebin Huang, medic în cadrul Departamentului de Neurologie al Centrului Medical al Universității din Mississippi, subliniază că boala Alzheimer este o afecțiune progresivă, cu o pierdere inexorabilă a funcțiilor mentale, caracterizată prin degenerarea țesutului cerebral, acumularea unei proteine anormale numite beta-amiloid și dezvoltarea de încurcături neurofibrilare.

Simptom timpuriu

De fapt, un simptom timpuriu este uitarea evenimentelor recente, urmată de confuzie, afectarea funcțiilor cognitive și probleme în utilizarea și înțelegerea limbajului și în desfășurarea activităților zilnice. Deși primele simptome apar, de obicei, după vârsta de 60 de ani, acestea se accentuează pe măsură ce persoana îmbătrânește. Riscul este și mai mare dacă în familie există persoane care au avut această boală, potrivit portalului de sănătate MedlinePlus.

Cu toate acestea, deși cauzele bolii sunt necunoscute, factorii genetici joacă un rol important: 5-15% din cazuri sunt ereditare. Sunt implicate mai multe anomalii în gene specifice. Unele dintre aceste anomalii sunt moștenite, chiar dacă doar unul dintre părinți are gena anormală, potrivit portalului de sănătate specializat MSD Manuals.

Ca atare, nu există un tratament pentru această boală, dar este posibil să o gestionați și să preveniți ravagiile ei ulterioare. Atunci când afecțiunea medicală ajunge într-un stadiu avansat, în unele cazuri poate fi ireversibilă și poate duce la efecte mai grave, cum ar fi deshidratarea sau vulnerabilitatea la infecții.

Din acest motiv, specialiștii și experții în sănătate recomandă bunele obiceiuri de viață pe tot parcursul vieții pentru a atenua apariția timpurie a acestei patologii grave. Idealul este să ai o alimentație sănătoasă, bogată în vitamine și minerale, să te angajezi într-o activitate psihică frecventă, să eviți fumatul și consumul de alcool, printre altele.

Trei fructe pe care să le consumi pentru a preveni boala Alzheimer

Consumul de fructe și legume ar trebui să fie o necesitate într-o alimentație bună, fiind o prioritate în dieta oricărei persoane, indiferent de vârsta pe care o are. Acest lucru se datorează faptului că aceste alimente ajută organismul să primească vitamine, minerale, fibre și multe alte beneficii care sunt fundamentale în prevenirea bolilor în viitor.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat în mai multe rânduri consumul a cel puțin 400 de grame de fructe în fiecare zi, la fel ca și legumele, care, de asemenea, sunt foarte sănătoase pentru a fi incluse într-o dietă echilibrată, vor permite persoanei care le consumă să ducă o viață mult mai sănătoasă și să reducă riscul de a suferi de diverse boli, precum și să intervină în buna funcționare și îngrijire a organismului.

Unele opțiuni precum broccoli, varza, spanacul, sfecla, vinetele și ardeii sunt cele mai potrivite legume pentru îmbunătățirea capacității de prevenție. În ceea ce privește fructele, se remarcă prunele, murele, strugurii, căpșunile, cireșele și afinele.

O porție de fructe de pădure oferă cantități mari de flavonoide. Consumul frecvent este capabil să inverseze deteriorarea în așa măsură încât memoria este revitalizată ca și cum persoana ar fi cu doi ani mai tânără. Dintre varietatea de produse, se remarcă fructele de pădure și afinele.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel