Sari la conținut

Tu ce știi despre MIGRENĂ? Sondaj REVELATOR despre nevoile românilor. „Migrena nu este doar o durere de cap urâtă” VIDEO

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tu ce știi despre MIGRENĂ? La nivel global, există 1 miliard de persoane care trăiesc cu migrenă și adevărul trist este că milioane de persoane se confruntă cu această boală în tăcere.

Migrena este o boală invizibilă și aproape jumătate dintre persoanele care trăiesc cu această afecțiune nu sunt diagnosticate și, prin urmare, nu sunt tratate sau sunt subtratate.

Pentru foarte multe persoane, și în special pentru cele care nu s-au confruntat cu așa ceva, migrena a fost sinonimă cu „o durere de cap”.

Migrena este a doua cauză de dizabilitate din lume: 1 din 7 persoane suferă de această afecțiune

Dincolo de acest mit, adevărul este altul: migrena este o afecțiune neurologică complexă care are impact asupra aproape tuturor sistemelor corpului. E adevărat că nu se moare din cauza migrenei, dar această afecțiune provoacă simptome care scad calitatea vieții.

Migrena nu este sinonimă doar cu disconfortul fizic imediat, ci poate duce la o afectare semnificativă a funcționalității și a echilibrului emoțional. Migrena are impact asupra familiei, comunității și întregii societăți.

Din păcate, migrena este a doua cauză de dizabilitate în lume și prima în cazul femeilor tinere.

Asociația CREDU a realizat un sondaj pentru a afla care sunt nevoile neacoperite ale persoanelor cu migrenă din România și pentru a se asigura că vocea pacienților este auzită, iar rezultatele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă în 12 septembrie, cu ocazia Zilei de Conștientizare a Migrenei 2023.

Prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul migrenei, viața persoanelor cu migrenă și a aparținătorilor lor poate fi îmbunătățită.

„1 din 7 persoane, ceea ce înseamnă cam 12 și 15% din oamenii din România au migrenă, chiar dacă boala nu este diagnosticată. Și în acest context este evenimentul, adresabilitatea este foarte mare. Avem nevoie ca mesajul să ajungă la cât mai multă lume.

Există criterii clar definite despre ce înseamnă calitatea vieții, iar durerea și funcționarea sunt de departe în top.

Cu toate acestea, în România migrena nu este considerată oficial o afecțiune dizabilitantă, deși ea are un impact profund asupra vieții de zi cu zi a celor afectați”, a declarat Cristina Vlădău, pacient cu migrenă și alte afecțiuni neurologice, #Neuro Patient Advocate și manager de proiect Asociația Credu.

Migrena nu este doar o durere de cap urâtă. Iar cei care se plâng de ea nu „se prefac”, nu „sunt leneși”, nu „sunt defecți”

În urma concursului „Vorbește despre migrenă”, pacienții cu migrenă și aparținătorii lor au transmis povești reale despre viața cu migrenă în România.

Testimoniale revelatoare au fost prezentate sub formă de povești emoționante ce transmit emoții puternice de neînțelegere, tristețe, neputință, renunțări, frică, furie. Au existat și povești optimiste date fiind experiențele pozitive ale unora dintre povestitorii care au avut acces la informații de actualitate, suport de specialitate și acces la tratamente și dispozitive inovative pentru gestionarea ei.

„Anul acesta i-am provocat pe cei cu migrenă să vorbească despre ceea ce simt, în mare parte pentru a le da ocazia să vorbească despre acest subiect și să simtă că se pot implica activ în lucruri care îi privesc direct.

Dar mai ales pentru a încerca să îi facem pe cei din jurul lor să înțeleagă că migrena nu este doar o durere de cap urâtă, că cei care se plâng de ea nu ‘se prefac’, nu ’sunt leneși’, nu ’se eschivează’, nu ’doresc să provoace mila’, nu ’inventează’, nu ’sunt defecți’, așa cum mulți din jurul lor consideră.

Sunt mult prea mulți români care ani la rând pierd mult prea multe zile din cauza migrenei, în timp ce alții progresează în domeniul educației, carierei sau al îndeplinirii propriilor visuri și aspirații.

În ultimii cinci ani lucrurile s-au schimbat major în domeniul acestei afecțiuni și oamenii au acum oportunitatea de a înțelege mai bine cu ce se confruntă, de a ști la ce să fie atenți pentru a putea gestiona ceea ce ține de fiecare.

Și nu în ultimul rând că există tratamente eficiente. Nu există o abordare de tip ‘one size fits all’ sau nu toate migrenele au o soluție simplă, dar viața cu migrenă, cu suport de specialitate și înțelegere, poate fi îmbunătățită!”, a mai spus Cristina Vlădău.

Campania de conștientizare a migrenei Despremigrena.ro se desfășoară în perioada iulie – decembrie 2023 având adresabilitate națională, targetul fiind persoanele afectate de migrenă, aparținătorii și publicul larg.

Campania cuprinde realizarea unui studiu la nivel național adresat persoanelor cu migrenă, pentru evidențierea nevoilor neacoperite din țara noastră.

Știai că:

  • 1 din 7 persoane suferă de migrenă.
  • Migrena afectează 18% dintre femeile din Europa.
  • Un singur episod de migrenă poate dura între 4 – 72 de ore.
  • Toți oamenii (conform statisticilor mondiale, 75-80%) au suferit cel puțin un atac de  migrenă în viața lui.
  • Femeile sunt mai predispuse către migrene (raportul dintre femei și bărbați este de 3:2 sau 4:2), mai ales la vârsta de 18-30 de ani.
  • Migrena are debut la vârsta cuprinsă între 18 și 20 de ani, dar cea mai mare frecvență survine la vârsta de 28-33 ani.
  • 7 pahare de apă pe zi diminuează durerea de cap și îmbunătățesc calitatea vieții persoanelor care au în mod regulat migrene.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel