Sari la conținut

VIDEO. Un adolescent cu o tumoră gigant, salvat de la orbire de medicii din Iaşi. Medic: O povară care i-a furat lumina din ochi

operatie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un adolescent în vârstă de 14 ani a fost operat cu succes de o tumoră gigant orbitară de 8 centimetri, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi.

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi au anunţat că neurochirurgii i-au redat vederea tânărului, care risca să rămână orb. “Andrei, un adolescent de doar 14 ani, a trăit cu umbra unei tumori orbitare timp de cinci ani. O povară pe care niciun copil nu ar trebui să o poarte. O povară care i-a furat lumina din ochi.

Cu o echipă medicală dedicată şi cu determinare, Andrei a fost supus unei intervenţii speciale şi rare la Spitalul Clinic de Urgenţă «Prof. Dr. Nicolae Oblu» Iaşi. Tumoarea orbitară de 8 centimetri a fost îndepărtată cu succes”, au afirmat reprezentanţii spitalului din Iaşi.

„Nu simţeam nimic. Nu mă durea. Doar pleoapa s-a lăsat în jos”

Pacientul este din judeţul Galaţi şi a povestit că nu avea dureri, doar că vedea foarte puţin şi a mers la spital pentru investigaţii.

“Nu simţeam nimic. Nu mă durea. Doar pleoapa s-a lăsat în jos. Vedeam foarte puţin. Nu mi-am dat seama că am o tumoră, dar ochiul era jos şi m-am dus la spital să mă caut. Le mulţumesc foarte mult. Medicii şi asistentele s-au comportat foarte frumos cu mine şi le mulţumesc foarte mult”, a afirmat Andrei Stănescu, pacientul în vârstă de 14 ani.

Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi, conf. univ. dr. Lucian Eva, a declarat că băiatul nu mai vedea bine cu ochiul stâng.

“A venit la noi la spital pentru că ochiul stâng îi ieşea din orbită. Asta se numeşte exoftalmie. Nu mai vedea bine cu ochiul stâng şi atât cât vedea, vedea dublu. Copilul are o evoluţie din 2019 a bolii, când a fost supus prima dată unei intervenţii chirurgicale într-o clinică din ţară.

După care a urmat încă alte trei intervenţii chirurgicale, ultima fiind realizată aici, la noi, la Iaşi, în care s-a reuşit să scoatem complet tumoarea de orbită. Mai bine zis, o tumoră de glandă lacrimala care datorită faptului că a fost rezecată incomplet a recidivat. Tumora este o tumoră benignă, drept urmare chirurgia este considerată ca şi posibilitate de vindecare.

Dacă o să mai crească, o să îi facem Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife. Faptul că s-a adresat clinicii noastre probabil că demonstrează încrederea pe care pacienţii din toată ţara o au în acest spital unde caută să îşi găsească alinarea suferinţei lor”, a afirmat managerul unităţii spitaliceşti.

„Tumorile orbitare sunt rare. Atunci când apar sunt catastrofale”

Potrivit acestuia, tumorile orbitare sunt rare. “Tumorile orbitare sunt tumori rare, noi nu operăm mai mult de 15 tumori pe an şi incidenţa lor este mică datorită patologiei şi frecvenţei lor în populaţia generală.

Dar atunci când apar sunt catastrofale pentru că determină un handicap major pentru pacient, scade vederea şi nu mai vede bine. Sau în situaţii critice când poate să îi pună în pericol chiar şi viaţa pentru că se extind în toată cutia craniană şi de aceea în anumite situaţii nu mai putem face nimic şi pacienţii se pierd prin patologia oncologică pe care o au.

Intervenţiile chirurgicale la nivelul orbitei au un grad de complexitate înaltă pentru că toată orbita ca atare, e o cavitate mică. Nu vorbim de un volum foarte mare în care tot ce există acolo din punct de vedere anatomic este funcţional”, a mai afirmat managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi, citat de News.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel