Sari la conținut

Cancerul cauzat de mersul pe bicicletă. Cei mai afectați sunt bărbații tineri

Ieri, ciclistul Ivan Basso a anunțat că are cancer testicular. E al doilea caz, după cel al celebrului ciclist Lance Armonstrong. Să fie cele două cazuri de cancer testicular la doi cicști de top o coincidență sau mersul pe bicicletă crește riscul acestei boli?

Medicii au descoperit cancerul în cazul lui Basso după ce s-a plâns de dureri după o accidentare. Sportivul se va întoarce în Italia, țara natală unde va fi supus unei operații.

La fel ca Armstrong, Basso a terminat în top 10 în Tour de France. De asemenea, a recunoscut că se dopează și a fost exclus din competițiile sportive câțiva ani.

În ciuda coincidențelor, experții spun că cel mai probabil motiv al apariției cancerului, în cazul celor doi bărbați este vârsta. Cancerul testicular afectează cel mai des bărbații cu vârste între 20 și 39 de ani, potrivit National Institutes of Health. Armstrong a fost diagnosticat la 25 de ani, iar Nasso la 37.

”Cel mai important factor este vârsta. Există, însă o legătură între ciclism și cancerul testicular”, a explicat dr. Thomas Schwaab, profesor de oncologie la Roswell Park Cancer Institute, din New York.

Simptomele cancerului testicular sunt tumefiere sau formaţiune chistică în unul sau ambele testicule, durerea testiculară sau scrotală pot lipsi, senzaţia de greutate în scrot, senzaţia de jenă dureroasă în abdomenul inferior, în zona inghinală sau în partea inferioară a spatelui, acumulare nedureroasă de lichid în jurul unuia sau ambelor testicule, cauzând tumefierea scrotului sau a regiunii inghinale, varicocel (venă dilatată, la nivelul scrotului), inflamaţia sau infecţia testiculului, care poate fi cauzata de un virus sau o bacterie, durere difuză la nivelul inferior al spatelui şi abdomenului, astenie, transpiraţii, febră, dispnee (lipsă de aer), tuse sau durere toracică, cefalee (durere de cap) etc.

Este considerat unul din cele mai curabile forme de cancer, mai ales cand este detectat timpuriu.
O dată diagnosticat cancerul testicular trebuie organizată schema terapeutică adecvată. Pentru a mări şansele de supravieţuire, se efectuează, de obicei, îndepărtarea chirurgicală a testicului afectat (orhiectomie inghinală radicală), fapt ce permite determinarea tipului de celule canceroase şi dacă tumora a metastazat (se vor efectua examinări imagistice pentru determinarea extinderii în afara testiculului, incluzând radiografii, tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică nucleară a abdomenului, toracelui şi capului).
Tratament medicamentos al cancerul testicular constă în chimioterapie combinată.  După această intervenţie, se are în vedere perioada de expectativă vigilentă, radioterapia, chimioterapia sau operaţii adiţionale. În cazul în care cancerul revine, medicul specialist va recomanda chimioterapia, radioterapia sau intervenţia chirurgicală.
Cancerul testicular metastazat este mai dificil de tratat decât cel în stadiu incipient (poate cuprinde chirurgie mai invazivă şi chimio sau radioterapie mai intense).
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel