Sari la conținut

O femeie bolnavă de cancer s-a mutat în una din „zonele albastre” și viața i s-a schimbat radical. Știai că și în România există o astfel de zonă cu oameni longevivi și sănătoși

O femeie bolnavă de cancer s-a mutat într-o „zonă albastră” și viața i s-a schimbat în bine. Atunci când Kema Ward-Hopper și logodnicul ei de atunci, Nicholas Hopper, ambii cetățeni americani, au hotărât să își sărbătorească nunta în Costa Rica, nu și-au imaginat că în câțiva ani vor face acolo o nouă casă.

Dar o serie de evenimente devastatoare i-au condus, alături de fiica lor Aaralyn, în vârstă de 15 ani acum, către o nouă viață în „zona albastră” a acestei țări din America Centrală, unul dintre locurile din lume în care oamenii trăiesc mult și sănătos.

Kema a fost diagnosticată cu cancer la sân cu câteva luni înainte de nunta lor din 2016. „Eram deja în tratament… Dacă privești fotografiile de la nunta mea, vei vedea că nu aveam păr și nu arătam prea bine. Eram bolnavă”, a mărturisit ea pentru CNN Travel.

Kema Ward-Hopper și soțul ei, Nicholas Hopper, au decis să își sărbătorească nunta în Costa Rica, dar nu știau că acestă alegere va deschide calea către o nouă viață în această țară tropicală.

Înainte de nuntă, Kema, care a fost diagnosticată cu cancer la sân în 2016, nu se simțea prea bine. Cu toate acestea, când au ajuns în Costa Rica, ea a simțit o creștere bruscă a energiei: „M-am simțit cel mai bine de când am primit diagnosticul de cancer. A fost primul semn că aici este ceva special”, a mărturisit ea.

După nuntă, Kema a suferit două intervenții chirurgicale, iar familia lor din Houston, Texas, a încercat să își continue viața. Cu toate acestea, o altă tragedie i-a lovit când casa lor a fost distrusă de un uragan în 2017.

„Am trecut prin multe… Am fost operată, iar apoi a venit uraganul. A fost o perioadă grea”, a povestit Kema.

Mutatarea în zona albastră i-a schimbat viața

După această încercare, cuplul a decis să facă o schimbare majoră. Impresionați de sistemul de sănătate și educație din Costa Rica, precum și de angajamentul țării față de mediul înconjurător, au hotărât să se mute acolo.

Costa Rica, situată la câteva ore de zbor de Houston, a fost alegerea perfectă pentru familia lor. „De când am plecat de acolo de la luna de miere, am simțit mereu că ne vom întoarce. Există ceva special aici”, a adăugat Kema.

La scurt timp după ce și-au făcut această hotărâre, au ajuns în Pueblo Nuevo, o localitate din Peninsula Nicoya, una dintre cele cunoscute zone albastre din lume. În primele luni, au început să se acomodeze, iar Kema și Nicholas au petrecut o a doua lună de miere, bucurându-se de viața liniștită din Costa Rica.

„A fost o aventură… Amintirile din acea perioadă sunt prețioase”, a mai spus ea.

În timp ce se adaptau la noua lor casă, Kema a fost impresionată de comunitatea unită și de modul în care oamenii se ajută reciproc. „Am avut o idee despre comunitate, dar totul s-a schimbat când am ajuns aici. Oamenii ne-au ajutat, indiferent că ne cunoșteau sau nu”, a remarcat ea.

Familia s-a instalat confortabil în Costa Rica, iar Kema a apreciat în special stilul de viață relaxat și ritmul mai lent. Cu toate acestea, nu a fost lipsită de provocări, iar Kema a învățat să aprecieze momentele liniștite și să își trăiască viața în ritmul ei.

Aaralyn, fiica lor, s-a adaptat foarte repede și i-a plăcut să petreacă practic toată ziua pe plajă și să facă drumeții. „Eu și soțul meu am simțit amândoi că a reușit să aibă o copilărie așa cum am avut-o noi în anii 80 și 90”, spune ea.

„E incredibil să poți să ieși afară și să te joci fără să fii urmărit în permanență de părinți”, a povestit Kema.

De asemenea, toți trei s-au simțit mai energici, lucru pe care Kema îl pune pe seama accesului facil la fructe și legume proaspete, netratate, la alimente integrale și la aer curat.

S-a vindecat de cancer după ce s-a mutat într-o zonă albastră

„Cred că beneficiile pentru sănătate ale zonei albastre apar pe parcurs, dar am observat că ne simțim mai bine când suntem aici”, a remarcat ea.

În august 2019, Kema a aflat că este însărcinată cu al doilea copil, deși nu credea că acest lucru se va mai întâmpla vreodată. Kema l-a născut pe fiul lor, Nicolai, în casa lor din Pueblo Nuevo, în aprilie 2020. Chiar dacă familia din SUA nu a putut să-i fie alături din cauza restricțiilor, Kema spune că nașterea în Costa Rica s-a dovedit a fi o experiență minunată.

Din păcate, sora ei a murit subit câteva luni mai târziu, iar din cauza restricțiilor și a faptului că Nicolai s-a născut în Costa Rica, nu au putut să meargă în SUA ca să fie alături de familie. „Acesta a fost un moment foarte greu din viața noastră, dar comunitatea locală s-a adunat în jurul nostru și ne-am simțit iubiți și ajutați. Acesta este genul de comunitate în care trăim”, a spus ea.

Între timp, familia s-a mutat într-o casă mai mare din Nicoya și este decisă să mai rămână în Costa Rica.

Pentru Kema, unul dintre cele mai pozitive aspecte ale stilului de viață din Costa Rica este modul în care copiii sunt implicați în aproape fiecare aspect al vieții de zi cu zi.

„Ei își iubesc copiii. Este o națiune foarte orientată spre familie. Familiile cu siguranță sunt pe primul loc”, spune Kema.

Femeia, care s-a vindecat de cancer de câțiva ani, s-a adaptat la un stil de viață cu un ritm mai lent și a învățat să fie mai relaxată. „În SUA, totul este super rapid”, spune ea, subliniind că a trebuit să învețe să înceteze să-și mai ceară scuze de fiecare dată când întârzie câteva minute.

Speranța medie de viață în Nicoya este de aproximativ 85 de ani, iar în regiune trăiesc mulți centenari. „Sunt încântați să vorbesc cu ei”, spune Kema, remarcând că este impresionată să vadă modul în care familiile locale au grijă una de cealaltă, iar bătrânii au grijă de tineri și invers. „Vârstnicii iar parte la îngrijirea nepoților și strănepoților, pentru că sunt într-o formă foarte bună”, spune ea.

„Și sunt așa pentru că sunt oameni harnici, merg mult și se ocupă de multe lucruri și mănâncă foarte bine. Cred că toate aceste lucruri contribuie la viața lor lungă”, a mai spus femeia.

„Ei nu încearcă să îndepărteze natura pentru a putea exista, există împreună cu natura. Cel puțin acolo unde locuim”, a mai povestit ea.

În timp ce Kema spune că există beneficii incredibile în a trăi în Costa Rica, acest lucru nu este neapărat mai accesibil decât în SUA: „Costa Rica este cea mai scumpă țară din America Latină. Dar cred că asta depinde și de felul în care vrei să trăiești”.

Costul vieții în zonele țării în care există mulți expați este comparabil cu cel din SUA, apreciază ea. „Acolo unde trăim, ar fi mult mai scump dacă am avea aceeași calitate a vieții ca în Houston. Deci, pentru noi, este mai accesibil, dar devine tot mai scump pe măsură ce mai mulți oameni se mută în Costa Rica. Dar există încă locuri în care poți să mergi și să trăiești mai ieftin. Însă nu sunt cele mai populare locuri”, a mai explicat ea.

După câțiva ani de Costa Rica, Kema este încă la fel de uimită de natura sa incredibilă și este recunoscătoare pentru ceea ce vede în fiecare zi.

Kema, soțul ei și fiica lor au devenit rezidenți permanenți în Costa Rica după nașterea lui Nicolai, care este cetățean costarican. Deși nu doresc să se întoarcă în SUA, lui Kema îi lipsesc prietenii și familia, iar uneori tânjește după o iarnă tradițională din SUA.

Deși Costa Rica a devenit căminul lor, Kema își mai amintește cu nostalgie de prieteni și familie și, uneori, își dorește o iarnă tradițională din SUA.

„Costa Rica va fi baza noastră, dar vrem să explorăm și alte locuri”, a adăugat ea.

În ciuda provocărilor și schimbărilor, familia Ward-Hopper se bucură de fiecare zi petrecută în Costa Rica și abia așteaptă să vadă ce le mai rezervă viitorul.

Ce sunt zonele albastre

FOTO: tinutulbuzaului.org/ Asociația Ținutul Buzăului

Zonele albastre sunt regiuni geografice în care oamenii trăiesc mai mult și sunt mai sănătoși decât media globală. Aceste zone sunt identificate pe baza unor caracteristici precum longevitatea, rata scăzută a bolilor cronice și a îmbătrânirii, precum și alte factori legați de bunăstarea fizică și mentală a populației. Astfel de zone sunt considerate a oferi indicii valoroase despre stilurile de viață și factorii care contribuie la o viață lungă și sănătoasă. Exemple notabile de zone albastre includ Okinawa (Japonia), Ikaria (Grecia), Sardinia (Italia), Loma Linda (California, SUA) și Peninsula Nicoya (Costa Rica).

Chiar și în România, s-a descoperit o regiune, desemnată Geoparc Internațional UNESCO în 2022, unde oamenii trăiesc mai mult decât media națională. E vorba de localitatea Mânzălești, din județul Buzău – Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului – unde, conform statisticilor primăriei, din cei 2.000 de rezidenți, 40 au vârste de peste 90 de ani, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din populație. Această rată este neobișnuit de mare, fiind de patru ori mai crescută decât media națională a României, conform celui mai recent recensământ.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel