Sari la conținut

Câți pacienți au dat spagă anul trecut în spitale

Pe lângă medici și asistenți, primesc atenții și bani în spitalele din România și brancardierii, agenții de pază sau laboranții, arată un studiu al Asociației pentru Implementarea deomocrației și Ministerului Sănătății.
Mai mult de un sfert dintre persoanele care au apelat la servicii medicale în sistemul public de sănătate în 2014, recunosc că au oferit atenții sau bani medicilor. În ceea ce privește pacienții spitalizați, pe durata ultimei spitalizări 37% dintre respondenți declară că au oferit bani sau atenții medicilor, 34% asistentelor și 25% infirmierelor, în timp ce 14% dintre respondenți au oferit bani sau atenții și cadrele auxiliare (brancardieri, agenți de pază, laboranți ș.a.).

Studiul a fost coordonat de Ministerul Sănătății și Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) și a fost aplicat la nivel național de institutul CSOP.

Analiza relevă faptul că fenomenul corupției din sistemul de sănătate vizează mai multe categorii de factori implicați: cadre medico-sanitare, personal de conducere și administrativ, dar și pacienți ce întrețin situația prin oferirea de atenții sau bani.

Șpaga se oferă voluntar și se cere

Rezultatele cercetării evidențiază faptul că mai mult de 50% dintre respondenți au oferit în mod voluntar astfel de „stimulente” tuturor categoriilor de personal medico-sanitar, și inclusiv personalului auxiliar, ceea ce denotă faptul că obiceiul acordării de bani sau atenții este unul încetățenit la români, acesta fiind practic o cutumă general acceptată.

Cititi mai mult pe EVZ.RO.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel