Sari la conținut

Opt semne că te ține sub papuc

Deşi se zice că persoanele căsătorite sunt mai sănătoase decât cele singure, teoria nu se aplică şi celor nefericiţi în căsnicie. Un studiu citat de WebMD a demonstrat că un mariaj nefericit creşte riscul de boli de inimă, depresii şi alte suferinţe.

Cum recunoaşteţi un partener ? Schimbător, nervos şi impulsiv, pare că îşi înţelege greşelile pe moment, dar „una zice, alta face”. Îşi acuză şi îşi ameninţă des partenerul, însă ştie să se folosească de şarm ca să-l ţină sub papuc. Este portretul multor români care îşi terorizează partenerii fără scrupule şi îi conving să stea în relaţii care le fac mult rău.

Problemele apar în general de la lucruri „mărunte”, inclusiv de la faptul că ceilulalt nu-i convine cum face partenerul curăţenie. „Când partenerul vă inspiră frecvent teamă, nelinişte, când resimţiţi presiuni că lucrurile trebuie rezolvate într-un anumit fel, când primiţi numai reproşuri, înseamnă că aveţi de-a face cu persoane toxice. Certuri apar de la te miri ce: dacă celălalt nu face curăţenie bine, dacă a deranjat un obiect de la locul lui„, exemplifică psihologul Bogdana Bursuc.

De ce tragem la „rău”

Iar cei care au avut în familie astfel de „modele” au un risc mare să-şi găsească tot parteneri toxici. „Dacă astfel de relaţii ne sunt familiare, vom alege un model cunoscut, pentru că ştim cum o să procedăm. Dacă mama s-a chinuit toată viaţa cu un tată alcoolic, iar fiica lor are, la rândul ei, un soţ aloolic, o să zicem că a avut ghinion, însă, în realitate, ne atrag cei cu un comportament familiar”, adaugă psihologul.

Deşi e gândul multor cupluri în impas, un copil nu salvează o căsnicie care scârţâie. „E ca şi cum ai o tumoră la creier şi pui o compresă la genunchi. Iar în primele luni, copilul e un stres suplimentar pentru cuplu”, conchide Bogdana Bursuc.

Indicii că nu sunt fericiţi

  • Partenerul vă insultă des, chiar şi în public;
  • Vă îndepărtează de familie, prieteni şi chiar de copii;
  • Vă spionează, vă citeşte mail-urile şi SMS-urile;
  • Nu-şi asumă vina pentru eşecul relaţiei ;
  • Din cauza repetatelor jigniri, aţi devenit mai puţin încrezător în forţele proprii;
  • Partenerul nu vă lasă „spaţiu” şi vă simţiţi dominat;
  • Vă este frică să-i spuneţi tot ce vă deranjează;
  • Vă e teamă că nu veţi mai găsi pe altcineva dacă vă despărţiţi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel