Super-alimentul care ucide peste 90% dintre celulele canceroase și tratează zeci de boli

Super-alimentul care ucide peste 90% dintre celulele canceroase și tratează zeci de boli
Super-alimentul care ucide peste 90% dintre celulele canceroase și tratează zeci de boli

Uleiul de cocos este superalimentul secolului XXI si nimeni nu ii poate nega beneficiile pentru sanatate. Este un aliment si un ingredient deosebit de nutritiv, nelipsit in dieta vegetariana si raw-vegana. Fiind un ulei nealergenic, poate fi consumat si de copii, chiar de la o varsta frageda. Mai mult, are utilizari multiple ca baza si in cosmetica, in retetele preparate acasa ori in laboratoare. Iar studiile recente care acopera subiecte de la scaderea in greutate, la preventia cancerului si pana la sanatatea inimii nu sunt nici ele neglijat.

Ca si alte uleiuri, uleiul de cocos este si el de mai multe feluri: extravirgin, presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic. Cum il alegem pe cel mai sanatos?

”Uleiul de cocos rafinat chimic este obtinut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substante chimice potential nocive, la temperaturi ridicate. Sau, ca produs secundar din uleiurile ramase din procesul de obtinere a fulgilor de cocos si in care se regasesc adesea grasimi hidrogenate, periculoase pentru sanatate. Uleiul extras sau presat la rece, numit si virgin sau extravirgin, e obtinut doar printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate si este, prin urmare, cel mai sanatos. Uleiul de cocos nerafinat, extras la rece, organic este cel mai benefic dintre toate, deoarece toate proprietatile sale extraordinare se pastreaza nemodificate. Am ales sa facem productia in Sri Lanka pentru a obtine uleiul ca si odinioara, prin presarea la rece, prin centrifugarea laptelui de cocos, obtinut din pulpa proaspata, organica. La fel ca atunci, localnicii se catara pana in varful palmierului, pentru a culege nucile. Inainte insa de a porni, ei se roaga la spiritul palmierului, pentru a fi protejati. Filosofia noastra este sa aducem pe rafturile magazinului virtual produse in care noi sa avem incredere in primul rand”, a explicat Ciprian Stancu, fondator Republica Bio.

De ce este uleiul de cocos atat de sanatos?

Uleiul de cocos este unicul dintre uleiurile vegetale care are o concentratie ridicata de acizi grasi saturati care pot provoca o multime de reactii pozitive, benefice pentru sanatate. Proprietatile sale se datoreaza in special acestor acizi grasi: acizilor lauric, capric si caprilic. Ei se asimileaza rapid in organism si se transforma in energie, motiv pentru care uleiul de cocos este recomandat persoanelor care vor sa slabeasca si celor care fac sport. Acidul lauric se regaseste si in laptele matern si ne protejeaza impotriva virusurilor si bacteriilor. Contine cu 10% mai putine calorii fata de alte grasimi vegetale si mai mult, acest ulei este unul dintre cele mai bogate surse de grasimi saturate, aproape 90% din acizii grasi din uleiul de cocos fiind saturati. Acizii grasi pot avea efecte terapeutice asupra tulburarilor cerebrale, precum epilepsie si Alzheimer. In plus uleiul de cocos scade colesterolul, stimuleaza sistemul imunitar prin polifenoli si antioxidanti naturali, vitaminele A, C si E, vitamina K, Fier si Calciu, regleaza metabolismul si digestia si, printre altele, ne ajuta sa avem parul si pielea sanatoase si stralucitoare atunci cand alegem sa-l folosim ca si ingredient cosmetic. Protejeaza chiar si impotriva periculoaselor raze ultraviolete, atunci cand este intins pe piele inainte de expunerea la soare. Si foarte interesant, multe moase il folosesc pentru masajul pielii bebelusului.

Ulei de cocos versus cancer de colon

Potrivit unui studiu recent, uleiul din nucă de cocos este extrem de eficient în prevenirea cancerului de colon. Oamenii de știință au studiat efectul acidului lauric din ulei de nucă de cocos (substanță care se găsește din plin în acest tip de ulei) asupra celulelor cancerului de colon.

Cercetătorii au constatat că acest acid a fost capabil să distrugă aproximativ 93% din aceste celule canceroase, după 48 de ore de expunere. S-a constatat că acidul lauric acționează asupra celulelor canceroase pentru a le distruge în două moduri importante. În primul rând, acesta a scăzut nivelurile de glutațion în celule, apoi a crescut stresul de oxidare, condiții în care celulele canceroase au fost mai sensibile.

Deși rezultatele preliminare ale acestui studiu sunt extrem de încurajatoare, oamenii de știință au recunoscut că mai trebuiesc făcute și alte studii asupra acidului lauric până când vor putea dezvolta un tratament pentru cancerul de colon.

Cum folosim uleiul de cocos?

Uleiul de cocos se poate folosi cu succes in bucatarie dar si in cosmetica. Poate fi mancat, gatit, pus in salate, in prajituri, este un superaliment bun de-ntins pe paine, dupa cum spun cei de la Republica BIO. Asa l-au si prezentat la toate targurile si expozitiile la care au participat. Cat despre cosmetica, si acolo intrebuintarile sunt multiple.

In vechile inscrisuri sanscrite palmierul de cocos este numit kalpa vriksha sau copacul vietii. Ca si atunci, si acum fiecare particica a palmierului care ajunge pana la 30 de metri inaltime este folosita. Din floare si fruct, palmierul da ulei, unt, apa si zahar. Din radacina, trunchi, nuca si frunze, localnicii inca mai obtin franghii, fibre pentru tesut, coloranti, material de izolatie, ingrasamant si lemn pentru mobila.

In bucatarie:

• Uleiul de cocos este rezistent la temperaturi ridicate si nu se oxideaza usor. Punctul de ardere este la 180 grade Celsius. Prin urmare, el poate substitui cu succes la gatit si la prajit untul, margarina si alte uleiuri sau grasimi. Se poate adauga in prajituri, in salate, chiar si in ceai sau lapte, deoarece creste absorbtia fitonutrientilor si antioxidantilor.
• Se poate consuma simplu, tartinat pe o felie de paine sau ca si superaliment (1-2 lingurite pe zi).
• Inlocuieste cu succes energizantele sintetice pentru sportivi.
• Adaugat in shake-urile proteice sau in smoothies, creste absorbtia proteinelor, vitaminelor si nutrientilor. Si le completeaza cu ale lui.
• Potrivit pentru prepararea batoanelor nutritive, proteice si energizante sau a gustarilor sanatoase dintre mese.
• O bautura nutritiva pe baza de ulei de nuca de cocos poate fi si un bun sirop de tuse, expectorant, sau contra durerilor de gat.

In cosmetica:

• Spala fata mai bine decat un sapun, multumita capacitatilor antimicrobiene ale acidului lauric. Il puteti incorpora intr-o reteta de sapun facut in casa.
• Curata foarte bine dintii, daca este adaugat intr-o reteta de pasta de dinti preparata in casa, cu ulei vegetal de menta si praf de copt.
• Bun pentru un masaj care catifeleaza pielea, nu doar a bebelusilor.
• Trateaza vergeturile ramase dupa sarcina si lauzie sau dupa pierderea in greutate, daca este aplicat local, cu masaj pe zonele afectate.
• Este un bun hidratant si calmant pentru pielea arsa de soare.
• Bun balsam pentru par, daca dupa baie se maseaza cu el parul si apoi se clateste. Functioneaza chiar si impotriva matretii sau, mai rau, a gumei de mestecat lipita de firele de par!
• Impotriva calcaielor crapate sau cicatricilor lasate de ranile superficiale, in locul cremelor reparatoare din farmacii.
• Trateaza infectiile cu ciuperci, chiar si candida, folosit ca unguent local.
• Functioneaza ca tratament impotriva paduchilor. Ii alunga cu stil!
• Calmeaza mancarimea cauzata de muscaturile insectelor, daca este aplicat in locul cremelor pline de chimicale si cortizon.
• Intins pe buze, inlocuieste balsamul din farmacii.
• Merge chiar si intr-o reteta pentru un detergent de rufe preparat in casa.
• Poate fi un bun emolient si calmant pentru piele, inainte si dupa barbierit.
• Amestecat cu putin zat de cafea si un praf de scortioara se transforma intr-un foarte bun exfoliant.
• Masat bine pana este absorbit de pielea afectata de celulita, pentru un efect anticelulitic mult mai sanatos decat alte creme.
• Amestecat cu cateva ingrediente simple, poate fi un deodorant natural, discret si eficient.
• Imblanzeste urmele lasate de oboseala in jurul ochilor, aplicat ca o masca pentru conturul ochilor. Ba mai mult, poate fi si un bun demachiant.

Cat costa?

Exista in trei variante de gramaj la 250g, 450g si 1400g, cu preturi incepand de la 29 lei.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

2 Comments

  1. De unde îl putem cumpara.

  2. Un site de unde îl putem cumpăra?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *