Sari la conținut

12 persoane și-au pierdut vederea după ce le-a fost injectată o substanţă pentru cancer. Care este decizia autorităților

pacienti tratati pentru cancer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
12 pacienti au orbit dupa administrarea unui medicament

12 persoane și-au pierdut vederea după ce le-a fost injectată o substanţă pentru cancer. În acest  context, autoritățile au declanșat o anchetă asupra medicamentului Avastin, în  Pakistan. 

Autoritățile din Pakistan investighează doi distribuitori locali ai medicamentului pentru cancer Avastin, produs de compania farmaceutică Roche, după ce 12 pacienți cărora le-a fost injectat medicamentul au orbit, notează Reuters.

Într-o declarație, Autoritatea de Reglementare a Medicamentului din Pakistan (DRAP) a declarat că autoritățile sanitare din Punjab, cea mai populată provincie, au lansat o investigație asupra medicamentului Avastin, care este autorizat pentru utilizare în Pakistan.

Javed Akram, ministrul pentru Sănătate Specializată al provinciei, a declarat că poliția interoghează doi bărbați despre care cred că sunt distribuitori de droguri în stat.

„Au fost raportate incidente de pierdere a vederii la pacienții diabetici în urma tratamentului cu Avastin injectabil modificat/dispensat/diluat”, a precizat ”, a spus Akram.

Alam Sher, controlorul adjunct al drogurilor din Punjab, care a depus plângerea poliției împotriva distribuitorilor, a declarat pentru Reuters că unele companii cumpără Avastin și îl reambalează în doze mai mici pentru a-l face mai accesibil pentru pacienți.

În urma incidențelor, DRAP a cerut să retragă loturile suspecte de Avastin 100mg injectabil, despre care a spus că au fost create ilegal.

pacienti orbi
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

„vânzarea injecției cu Avastin a fost oprită până la verificarea calității sale prin teste de laborator pentru a proteja sănătatea publică”, a mai precizat Alkram într-o declarație.

Precizăm că pe site-ul companiei producătoare a acestui medicament scrie că a fost aprobat în peste 130 de țări, inclusiv în SUA, pentru tratarea mai multor tipuri de cancer.

„Roche condamnă cu fermitate acest act criminal de contrafacere și face tot ce îi stă în putință pentru a coopera cu autoritățile pentru a proteja pacienții”, a declarat Roche pentru Reuters.

În pakistan, pierderea vederii din cauza injecției cu Avastin a fost indentificată de autorități ca fiind un caz de contaminare de către un furnizor terț”, a mai precizat acesta
În declarația sa, Roche a menționat că ” Avastin nu este aprobat pentru nicio utilizare în ochi. Medicamentele contrafăcute reprezintă un risc pentru sănătatea pacienților, deoarece conținutul lor poate fi ineficient și poate conține ingrediente dăunătoare”.

O scădere bruscă a valorii monedei locale în raport cu dolarul american a umflat prețul medicamentelor în Pakistan, deoarece produsul finit sau constituenții care intră în medicamentele fabricate local sunt importați. Inflația record a redus și puterea de cumpărare a multor oameni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.