Sari la conținut

Alimente pe care să le eviți dacă suferi de colon iritabil

colon iritabil
sursa foto: arhiva doctorul zilei
inflamatia intestinelor

Simptomele sindromului de colon iritabil sau ale intestinului iritabil variază foarte mult de la un individ la altul, așa că nu există recomandări ideale pentru toată lumea, dar fiecare persoană trebuie să se cunoască bine și să își adapteze dieta la nevoile sale.

Colonul iritabil „este o tulburare care duce la dureri în abdomen și modificări ale intestinului. Acest sindrom nu este același lucru cu boala inflamatorie intestinală (IBD)”, explică Medline Plus.

„Motivele pentru care apare IBS nu sunt clare. Acesta poate apărea după o infecție intestinală bacteriană sau parazitară. Aceasta se numește SII postinfecțioasă. Pot exista și alți factori declanșatori, inclusiv stresul”, adaugă organizația.

Creierul și intestinul sunt conectate prin semnale hormonale și nervoase bidirecționale care afectează funcția intestinală și simptomele. Atunci când este prezent stresul, nervii pot fi activați, determinând intestinul să devină mai sensibil și să se contracte mai mult.

Sindromul, care poate apărea la orice vârstă, începe de obicei în adolescență sau la începutul vieții adulte și este mai frecvent la femei decât la bărbați, cu un raport de doi la unu.

„Este mai puțin probabil să se dezvolte la adulții în vârstă de peste 50 de ani. Aproximativ 10% până la 15% dintre persoanele din Statele Unite ale Americii au simptome de SII. Această afecțiune este cea mai frecventă problemă intestinală care duce la trimiterea la un specialist în intestine (gastroenterolog)”, include Medline Plus.

Dieta este unul dintre factorii cheie în contracararea unei afecțiuni precum intestinul iritabil. Dacă dieta este bună, tulburarea va afecta mai puțin, dar dacă alimentația este proastă, boala va provoca mai mult disconfort. Din acest motiv, site-ul La Vanguardia trece în revistă cinci alimente care nu trebuie consumate dacă ai colon iritabil.

colon iritabil
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Alimente pe care să le eviți dacă ai colon iritabil

1. Băuturi alcoolice. „Potrivit unor cercetări efectuate de Universitatea Complutense din Madrid, consumul de alcool modifică permeabilitatea barierei intestinale, permițând trecerea bacteriilor sau a organelor interne. Studiul subliniază că alcoolul provoacă inflamații la nivelul colonului și alterează sistemul imunitar și adaptativ, ceea ce duce la o serie de schimbări în organism care au ca rezultat și o prevalență mai mare a anxietății și depresiei”, se arată pe site.

2. Usturoiul. Acest aliment conține Fodmap, la fel ca și anghinarea, sparanghelul, broccoli și grâul, printre alte alimente. Fodmap sunt oligozaharide, monosacaride și polioli fermentabili la care unele persoane pot fi sensibile. Prin urmare, se recomandă ca alimentele bogate în Fodmap să fie evitate sau reduse în dietă pentru a preveni disconfortul intestinal.

3. Gluten. „Cercetările arată că unele persoane cu sindromul colonului iritabil raportează o ameliorare a simptomelor dacă renunță la consumul de gluten (grâu, orz și secară), chiar dacă nu suferă de boala celiacă”.

4. Băuturile carbogazoase. În general, iritanții intestinali, cum ar fi alimentele condimentate, băuturile carbogazoase, consumul excesiv de cafea și fumatul, pot afecta echilibrul microbiomului intestinal și pot crește permeabilitatea intestinului, ceea ce poate diminua imunitatea și expunerea la toxine nedorite.

5. Îndulcitori. „Potrivit unei cercetări publicate în Biomedical Journal, zaharoza și sucraloza au alterat negativ diversitatea bacteriană și parametrii imunitari la șoareci după 12 săptămâni de consum, în timp ce stevia a fost benefică pentru mucoasa intestinală”, conchide platforma.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel