Sari la conținut

Analiza Ministerul Sănătății: numărul pacienților care aleg spitalele private este în creștere

Bijuterii de aur și ceasuri de lux în dosarul angajărilor
Sursă foto:Curs de Guvernare
În urma unei anchete desfășurate de Serviciul Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). S-a descoperit că mai mulți indivizi au primit mită.

Ministerul Sănătății a realizat o analiză pentru primele 6 luni din acest an privind numărul de cazuri tratate în spitalele publice din România și în cele private, precum și o comparație față de perioada pre-pandemică, din 2019.

Analiza a inclus activitatea pentru cele 374 spitale publice și 311 spitale private, aflate în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Sursă foto: Ministerul Sănătății

Documentul arată că, în primele 6 luni din acest an, numărul de cazuri în spitalizare continuă a crescut cu 9,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, până la 101.663, în timp ce numărul de spitalizări de zi s-a majorat cu 63,1%, la 681.614.

Spre comparaţie, în spitalele publice din ţara noastră s-au înregistrat, în prima jumătate a acestui an, 1,68 milioane de cazuri de spitalizare continuă şi circa 2,26 milioane de spitalizări de zi.

Sursă foto: Ministerul Sănătății

Faţă de primul semestru din 2019, spitalizările continue au scăzut cu 14,7%, tendinţă care „se înscrie în strategia naţională de sănătate, care are ca obiectiv principal inversarea piramidei serviciilor de sănătate, eliminarea internărilor nenecesare şi dezvoltarea serviciilor de ambulator”, potrivit autorilor analizei.

Preferințele românilor: spitalele private

Astfel, numărul de cazuri de spitalizare continuă din spitalele private reprezintă 6% din volumul înregistrat în spitalele publice în primul semestru din 2023,în timp ce spitalizările de zi din spitalele private înseamnă 30% din cele realizate în unităţi medicale publice.

În schimb, creşterea înregistrată la spitalele private a fost generată de schimbarea reglementărilor.

„Spitalele private au înregistrat, însă, o creştere a activităţii pe toate tipurile de activitate. Dacă creşterea este moderată pe spitalizările continue, 9,66%, 8.953 de pacienţi trataţi în plus, observăm o creştere de 63,09% a numărului de spitalizări de zi. Acest lucru se datorează eliminării plafonului CNAS a numărului de spitalizări de zi contractate”, arată documentul.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel