Sari la conținut

Atenție la acest simptom apărut la nivelul picioarelor. Poate fi semnul unui ucigaș tăcut care lasă sute de oameni paralizați

picioare reci
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Semne de boală

Un simptom la nivelul picioarelor ar putea fi un semn al unei boli rare și silențioase care a lăsat sute de oameni paralizați. Oficialii au declarat o urgență națională de sănătate în Peru, după ce 231 de persoane s-au îmbolnăvit de sindromul Guillain-Barré (GBS).

Până în prezent, patru persoane au murit din cauza acestei boli mortale, în urma căreia sistemul imunitar al unei persoane atacă nervii periferici, ceea ce duce la slăbiciune musculară, pierderea senzației la nivelul membrelor și probleme de înghițire sau de respirație.

Simptomele includ slăbiciune sau senzații de furnicături care, de obicei, încep la nivelul picioarelor și se pot răspândi la brațe și la față ca prim semn de infecție.

Cel mai mare număr de cazuri, începând de acum două săptămâni, a fost raportat în capitala Lima și au fost afectate toate vârstele, vârsta medie a pacienților fiind de 41 de ani, potrivit Organizației Panamericane a Sănătății. Deși GBS nu se poate transmite de la o persoană la alta, experții spun că este esențial să vă concentrați pe igiena mâinilor și pe alegerea alimentelor dacă călătoriți în zone cu Guillain-Barré cauzată de infecții bacteriene.

afectiunea care afecteaza picioarele
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Sindromul Guillain-Barré poate pune viața în pericol

Organizația Mondială a Sănătății a declarat: „Sindromul Guillain-Barré poate pune viața în pericol. Pacienții cu SGB trebuie spitalizați pentru a putea fi monitorizați îndeaproape. Îngrijirea de susținere include monitorizarea respirației, a bătăilor inimii și a tensiunii arteriale.

„În cazurile în care capacitatea de respirație a unei persoane este afectată, aceasta este de obicei pusă pe un ventilator. Toți pacienții cu SGB trebuie monitorizați pentru complicații, care pot include bătăi anormale ale inimii, infecții, cheaguri de sânge și tensiune arterială ridicată sau scăzută.

„Nu există un tratament cunoscut pentru SGB, dar tratamentele pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor SGB și la scurtarea duratei acestuia. Având în vedere natura autoimună a bolii, faza sa acută este tratată de obicei cu imunoterapie, cum ar fi schimbul de plasmă pentru a elimina anticorpii din sânge sau imunoglobulina intravenoasă. Aceasta este cel mai adesea benefică atunci când este inițiată la 7 până la 14 zile de la apariția simptomelor.

„În cazurile în care slăbiciunea musculară persistă după faza acută a bolii, pacienții pot avea nevoie de servicii de reabilitare pentru a-și întări mușchii și pentru a-și restabili mișcarea.”

Peru se luptă, de asemenea, cu o epidemie masivă de febră Dengue, care ar fi îmbolnăvit cel puțin 150.000 de persoane. Dar aceasta nu a fost legată de sindromul Guillain-Barré. Organizația Mondială a Sănătății a declarat: „Până în prezent, cauza potențială a incidenței neașteptate a SGB rămâne în curs de investigare”.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel