Sari la conținut

Băile Herculane, dezastru birocratic! Stațiunea celebră a României a rămas fără apă termală

Băile Herculane
Sursă foto: Expedia
Băile Herculane - una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din lume

Situație revoltătoare la Băile Herculane, stațiunea celebră pentru tratamentele terapeutice. Autoritățile au retras licența de exploatare firmei care o deținea, după ce au fost găsite nereguli grave la mai multe foraje şi izvoare.

Autorităţile dispută licenţa, după ce firma care a avut acolo dreptul de administrare în ultimii 20 de ani a pierdut-o.

Baile Herculane
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Perla Banatului, stațiunea celebră peste care s-a pus lacătul

Nimeni nu mai are acces la apele termale din Herculane „mulțumită” autorităților din cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Mai exact, este vorba de opt foraje şi izvoare care sunt închise şi, cu două sau trei excepţii care au sursă proprie de apă termală, restul pensiunilor şi hotelurilor din staţiune nu mai au acces la această resursă, potrivit banatulazi.ro.

ANRM susține că societatea care deţinea licenţa a pus în pericol exploatarea apelor termale din zona Herculane. În ciuda avertismentelor anterioare și a presiunii exercitate pentru remedierea problemelor, societatea nu a reușit să respecte normele legale și tehnice impuse, ceea ce a determinat ANRM să nu prelungească licența.

„Ne confruntăm cu o situație alarmantă în ceea ce privește exploatarea apelor termale din Herculane. Neregulile constatate sunt grave și pun în pericol nu doar activitatea curentă, ci și viitorul stațiunii”, a declarat un reprezentant al ANRM.

Lupta pe licența de exploarea apelor termale de la Băile Herculane

Deși autoritățile se străduiesc să găsească soluții pentru repornirea exploatării apelor termale, există tensiuni între Consiliul Județean și Consiliul Local din Herculane cu privire la preluarea licenței. Disputa s-a dat între Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Primăria Băile Herculane.

„Este esențial să găsim o soluție rapidă și eficientă pentru a asigura continuitatea și dezvoltarea stațiunii Herculane. Ne dorim ca toți cei implicați să colaboreze pentru a găsi cea mai bună soluție pentru comunitate”, a declarat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, citat de Ziare.com.

Primăria Băile Herculane şi-a exercitat dreptul de preempţiune, iar acum se lucrează la documentaţia pentru obţinerea licenţei.

Cristian Miclău, primarul din Herculane, susţine că demersurile au fost începute, s-au obţinut avize de la Mediu, de la Apele Române şi de la Cultură, s-a făcut identificarea perimetrelor şi ar trebui să urmeze să depună cererea către ANRM. Licenţa ar putea să o obţină abia peste două sau trei luni.

„Licența o să ia Primăria Băile Herculane. Noi lucrăm la documentație și trebuie depusă la ANRM pentru obținerea licenței de explorare, în prima fază, și după aceea și licența de exploatare pentru 20 de ani, ca să putem vinde către operatorii din turism care au bazele tratament. Dar mai sunt patru licențe valabile pe raza orașului, de unde operatorii pot să se alimenteze”, a declarat primarul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel