Sari la conținut

Băutura caldă și extrem de ieftină care poate reduce riscul de demență, potrivit oamenilor de știință

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Băutura caldă care poate reduce riscul de demență. Potrivit unei descoperiri recente a oamenilor de știință, savurarea unei băuturi calde populare poate reduce „semnificativ” riscul de a dezvolta demență, 

Cercetătorii de la Universitatea Verona au descoperit că cafeaua poate reduce foarte mult șansele afecțiunii, în special a bolii Alzheimer. Consumul de câte un espresso pe zi poate avea un impact asupra creierului, luptând împotriva formării proteinelor tau – care sunt un vinovat cheie la persoanele cu boli neurodegenerative.

Băutura caldă care poate reduce riscul de demență, potrivit oamenilor de știință

Cercetarea, care a fost publicată în revista American Chemistry Society, indică faptul că espresso-ul poate descompune aceste proteine și poate opri declinul cognitiv care urmează.

Potrivit Mirror, stiul arată că un cocktail Espresso Martini conține compușii esențiali care pot ajuta la prevenirea proceselor asociate cu demența. Pentru oamenii sănătoși, proteinele tau sunt cruciale în echilibrarea structurilor creierului. Dar pentru cei cu boli neurodegenerative, ele pot forma „fibrile” dăunătoare care dăunează funcției creierului.

Testele de laborator efectuate ca parte a studiului au demonstrat că espresso-ul contracarează eficient formarea acestor fibrile. Cercetarea a remarcat, de asemenea, un unghi geografic față de constatări.

Studiul a arătat că aproximativ 96% dintre italieni beau espresso în fiecare zi, indicând un potențial obicei alimentar care poate contribui la scăderea prevalenței demenței în anumite regiuni.

„Fie că este savurat singur sau amestecat într-un latte, americano sau chiar un martini, espresso-ul oferă un strop de cofeină ultra-concentrat iubitorilor de cafea. Dar s-ar putea să facă mai mult decât să te trezească. Compușii espresso pot inhiba agregarea proteinei tau – un proces despre care se crede că este implicat în debutul bolii Alzheimer”, a spus profesorul D’Onofrio, unul dintre autorii studiului.

Cum se prepară un espresso

Procesul standard de preparare a espressoului presupune măcinarea cât mai fină a aproximativ 20 de grame de boabe de cafea. Crearea unui shot espresso presupune forțarea apei fierbinți prin boabele de cafea măcinate fin, producând un extract concentrat.

Acest extract este adesea folosit ca bază pentru alte băuturi, cum ar fi popularul espresso martini.

Echipa concluzionează că, în ciuda riscurilor asociate anterior pentru sănătate, consumul regulat de espresso a fost legat de un risc redus de deces prematur.

Studii recente indică faptul că, atunci când este băută cu moderație, această băutură îndrăgită ar putea avea efecte benefice datorită caracteristicilor sale biologice unice. Cafeaua este bogată în antioxidanți și substanțe chimice vegetale care reduc inflamația, oferind potențial protecție împotriva afecțiunilor precum diabetul de tip 2, bolile de inimă, bolile hepatice și anumite tipuri de cancer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel