Sari la conținut

Cardul european de asigurări sociale de sănătate, util în perioada vacanțelor și nu numai

CNAS
Sursă foto: CNAS
Servicii deconatate de CNAS

Ce este Cardul european de asigurãri sociale de sănătate (CEASS)? Este un card gratuit care oferã acces la asistența medicalã necesarã în cadrul sistemului de sãnãtate publicã pe durata unei șederi temporare în oricare din cele 27 de state membre ale UE și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit, în aceleași condiții și la același cost (gratuit în unele țãri) ca persoanele asigurate din țara respectivã.

În plin sezon estival în care mulți optează pentru vacanțe atât în țară, cât și în străinătate, este extrem de important de știut de ce servicii medicale poți beneficia în cazul în care te confrunți cu o problemă medicală în altă țară.

În situația în care vă aflați în afara țării și întâmpinați probleme de sănătate care necesită o vizită la medic, este bine să aveți la dvs, Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS). Este vorba despre un card gratuit pe care îl obțineți de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, de fapt, de la casa județeană de care aparțineți prin domiciliu, cu condiția să fiți asigurat al sistemului național.

Cardul european de sănătate – ce trebuie să știți

Poate fi utilizat pentru deplasări de maximum 6 luni

Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii pentru o perioadă de cel mult 6 luni. Acest card acoperă, de exemplu, prestații medicale ca urmare a unor boli cronice sau deja existente, dar și legate de sarcină, inclusiv de naștere.
Cardul acoperă numai serviciile medicale efectuate de furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă.

card european de sănătate
Sursă foto: GLSA

Serviciile medicale pot fi gratuite integral sau parțial

Cardul nu garantează gratuitatea serviciilor medicale, având în vedere că fiecare țară are propriul sistem medical care funcționează după reguli diferite.

Prin urmare, se poate întâmpla ca o consultație care în România este decontată integral, în țara în care v-ați deplasat să nu fie încadrată în serviciile fără plată. În consecință, va trebui plătită integral sau parțial.

Pe de altă parte, dacă ați planificat să mergeți în destinația respectivă strict cu scopul de a vă trata anumite afecțiuni sau a efectua anumite intervenții medicale, cardul european de sănătate nu vă acoperă aceste costuri.

De altfel, cererea pe care o veți face pentru eliberarea cardului reprezintă, în acelaşi timp, şi o declarație pe proprie răspundere prin care certificați faptul că nu intenționați să utilizați Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate pentru deplasări care au ca scop beneficierea de tratament medical.

Platforma informatică prin care se primesc și procesează cererile de card european poate fi accesată la https://www.casmb.ro/atl_uploads_pf.php

Asiguratul va intra in posesia cardului în termen de maxim 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic naţional care gestionează aplicarea regulamentelor europene privind drepturile asiguraţilor aflaţi în şedere temporară într-un stat membru al UE.

Model de cerere pentru eliberarea Cardului European de Sănătate Cerere_de_card_european_de_asigurat

În cazul în care circumstanţe excepţionale împiedică eliberarea Cardului European sau dacă există situaţii de urgenţă care ar face necesară eliberarea cardului în mai puţin de 7 zile lucrătoare, casa de asigurări de sănătate va elibera un certificat provizoriu de înlocuire a cardului (CIP).

Costul cardului european este suportat din FNUASS ( Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate) și este gratuit pentru cetățeni începând cu 1 ianuarie 2008, potrivit CNAS.

Perioada de valabilitate a Cardului European de Asigurări de Sănătate este de 2 ani de la data emiterii.

Ce facem în absenţa CEASS-ului?

În situaţia în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene şi, din diferite motive, nu se mai află în posesia CEASS ( nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus sau i-a fost furat sau cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situaţie similară), acesta trebuie să contacteze casa de asigurări care i-a emis (e îndreptățită să emită) cardul (prin poştă, fax, email) şi să solicite certificatul provizoriu de înlocuire al cardului european de asigurări sociale de sănătate. Casa de asigurări de sănătate îi va trimite certificatul la adresa menţionată în termen de 24 ore.

Certificatul provizoriu de înlocuire (CIP) conferă asiguratului aceleaşi drepturi ca şi CEASS.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel