Sari la conținut

Cauze neașteptate ale cancerului. Ce factori influențează dezvoltarea bolii cu o mie de fețe

Leucemia poate să afecteze sistemul osos.
Sursă foto: Creator: BSIP/UIG Drepturi de autor: AMELIE-BENOIST / BSIP
WBC joacă un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar. Ei sunt responsabili de combaterea infecțiilor și a bolilor din organism. Cum afectează WBC-urile

Cancerul este o afecțiune gravă de sănătate care poate fi fatală. Deși cauza exactă a dezvoltării acestei boli nu este înțeleasă, există anumiți factori care pot influența sau pot fi asociați cu dezvoltarea bolii.

Numită și „boala cu o mie de fețe”, semnele și simptomele cancerului sunt adesea tăcute și nedureroase, deoarece seamănă cu bolile pe care avem tendința de a le scăpa.

Invitat în podcastul „Altceva” al lui Adrian Artene, acad. prof. dr. Irinel Popescu a vorbit despre una dintre cauzele cancerului la care lumea, în general, nu prea se gândește.

Factori implicați în apariția cancerului

1. Schimbările sau mutațiile în materialul genetic (ADN) al celulelor pot duce la perturbarea controlului normal al creșterii celulare și diviziunii. Aceste mutații pot fi moștenite sau pot apărea din cauza expunerii la factori de mediu dăunători, cum ar fi radiațiile sau substanțele chimice toxice.

2. Expunerea la anumiți factori de mediu poate crește riscul de cancer. Acești factori pot include expunerea la radiații ionizante (cum ar fi radiațiile solare sau radiațiile medicale excesive), substanțe chimice toxice (cum ar fi substanțele chimice prezente în fumul de țigară sau în anumite locuri de muncă), poluanți din mediul înconjurător și altele.

3. Anumite tipuri de cancer pot avea o componentă genetică, ceea ce înseamnă că există o predispoziție genetică pentru dezvoltarea lor. Unele gene moștenite pot crește riscul de cancer, dar nu garantează dezvoltarea bolii.

Dr. Irinel Popescu: Riscul de cancer crește odată cu înaintarea în vârstă

Fumatul, cauză a cancerului pulmonar
Credit foto: dreamstime

4. Riscul de cancer crește odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru se datorează faptului că celulele acumulează mutații pe parcursul vieții și capacitatea de a repara daunele genetice poate scădea odată cu trecerea timpului.

5. Un sistem imunitar sănătos joacă un rol important în detectarea și distrugerea celulelor anormale. O imunitate scăzută poate face ca organismul să fie mai susceptibil la dezvoltarea cancerului.

6. Fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta necorespunzătoare și lipsa de exercițiu fizic pot crește riscul de cancer.

7. Anumite infecții virale și bacteriene, cum ar fi infecția cu virusul papiloma uman (HPV), virusul hepatitei B și C, pot crește riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer.

Cauza neașteptată care duce la cancer

„Există un mit decare ne lovim aproape de fiecare dată, care spune că ficatul doare din cauza supărării și că supărarea se așează la ficat. 

Despre asta, acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizator al emisiunii „Academia de Sănătate” de la DC Medical și DC News, spune că „mai degrabă, supărarea se așează la inimă. Dar aici ajungem la psihosomatică și de-a lungul timpului, e o zonă care trebuie studiată. Atât cât m-am informat eu despre asta, ține în primul rând de cancer”.

Motivele care duc la apariția cancerului sunt analizate constant, iar legătura dintre depresie și cancer este o temă complexă și multidisciplinară care a fost investigată în numeroase studii de cercetare.

Prin urmare, studiile sugerează că persoanele care suferă de depresie pot avea un risc crescut de a dezvolta cancer. Acest lucru se poate datora parțial comportamentelor nesănătoase asociate cu depresia, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentația proastă și lipsa exercițiilor fizice.

Mai mult, stresul cronic poate contribui la dezvoltarea depresiei și poate afecta, de asemenea, răspunsurile hormonale ale organismului și sistemul imunitar, creând un mediu care poate promova dezvoltarea cancerului.

Dr. Irinel Popescu: „Am văzut cancer de stomac și de pancreas din cauza asta. Studiile confirmă acest lucru”

„Este evident că depresia poate să conducă chiar la apariția bolii canceroase și de-a lungul timpului am văzut astfel de situații și inițial nu am vrut să cred, pentru că părea că nu are legătură cu ceea ce învățam eu. Apoi s-au făcut studii și s-a văzut că supărarea și depresia pe care o atragem pot să conducă la apariția cancerului.

Am văzut cazuri de cancer de stomac, cazuri de cancer de pancreas, mai puțin în cazul ficatului, nu știu de ce, dar cred că efectele depresiei asupra ficatului sunt mai mici decât asupra inimii și asupra unor organe unde poate induce cancer și am văzut la stomac și pancreas.

Aici am văzut studii în desfășurare care tind să confirme acest lucru, efectul depresiei asupra organismului.

Ficatul pare mai protejat și aici poate capacitatea lui de rezervă. Gândiți-vă că un bolnav cu ciroză hepatică ajunge să aibă analize modificate foarte târziu. Mulți nici n-au știut că au ciroză, pentru că așa de mare e capacitatea de rezervă funcțională a ficatului încât funcționează aproape normal. Și asta poate să conteze și în cazul agresiunii produse de supărări și de depresie”, a mai spus medicul Irinel Popescu.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel