Sari la conținut

Ce înseamnă când un membru se umflă, devine dureros, roșu, cald? Nu ignora! Sângele nu mai circulă

tromboza venoasă profunda
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Simptome tromboza venoasă profunda

Ce înseamnă când un membru se umflă, devine dureros, roșu, cald? Înseamnă Tromboza venoasa profunda (TVP) înseamnă producerea unui  cheag de sânge într-una dintre venele profunde. De obicei tromboza venoasa profunda se produce în venele de la gambe, coapse sau din pelvis. Acest lucru se poate întâmpla în tipmulunei lungi călătorii cu mașina sau cu avionul.

Această problemă medicală înseamnă o urgență medicală? Dr. Florin Bloj, medic radiologie intervențională, a explicat, în exclusivitate pentru ”Doctor de bine”, cum ne dăm seama ca avem tromboză și dacă această afecțiune este o urgență medicală.

„Cum ne dăm seama că avem tromboză? Brusc, un membru se umflă și devine dureros, roșu, cald. Înseamnă că sângele nu mai circulă. Apare o diferența uriașă de diamentru între cele 2 membre inforioare”, explică medicul.

Tratamentul se poate institui în orice sistem de urgentă. Și înseamnă medicamente anti-coagulante. Studiile arată însă că, 50% dintre pacienții, care au un episod acut, vor suferi de sindrom post-trombotic. Cheagul din vene se micșoarează, dar rămâne însă un rest lipit de peretele venei.

În acest moment, tehnicile de radiologie internvențională pot rezolva perfect obstacolul, daca veniți în cel mult 2 săptămâni de la evenimentul acut.

Dr. Florin Bloj spune ce tratament se aplică în această patologie.

„Cu un catater se ajunge în cheag și se injectează sub presiune anticoagulant. Injectat sub presiune e mai eficient si are efect mecanic, destructurează cheagul și, cu același cateter, se aspiră cheagul, se curăță vena pe interior”.

După 14 zile însă, în lipsa intervenției, resturile cheagului se modifică. Și devin fibroase, adică foarte tari. Se rezolvă și acum cu un balon introdus în peretele venei. Tot prin radiologie intervențională. Fluxul de sânge revine la normal. Ulterior, e obligatorie mișcarea zilnică. Cel puțin 5.000 de pași, potrivit sursei citate.

„La nivelul gambei avem 7 vene principale, dacă contractăm mușchii – bicicletă, urcat scările – presăm venele, pe principiul pastei de dinți, presam sângele să circule”, mai spune dr. Florin Bloj.

Tromboza venoasă profundă netratată este a treia cauză de mortalitate – după infarct miocardic și accident vascular cerebral.

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel