Sari la conținut

Cele mai frecvente mituri despre boală. „Dacă nu te doare, ești sănătos”: adevărat sau fals?

mituri
Sursă foto: Gerd Altmann/Pixabay
Mituri versus realitate

Cele mai frecvente mituri despre boală. Cunoscând și respingând aceste mituri, ne putem îmbunătăți înțelegerea despre sănătate și prevenirea bolilor.

În societatea modernă, informațiile despre sănătate sunt la îndemâna oricui cu un simplu click. Cu toate acestea, există numeroase mituri despre boli care pot induce în eroare și pot genera confuzie și stări de anxietate.

Informația corectă și actualizată este esențială pentru a lua decizii informate în ceea ce privește sănătatea noastră.

Cele mai frecvente mituri despre boală. Cât e adevăr și cât e minciună

vitamina C
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

1. Mitul: „Vitamina C previne răcelile”

Realitatea: Deși vitamina C este esențială pentru sistemul imunitar, consumul excesiv nu previne neapărat răceala. Un echilibru adecvat al nutrienților, inclusiv odihna și igiena, joacă un rol crucial în menținerea sănătății.

2. Mitul: „Bolile de inimă afectează doar bărbații”

Realitatea: Bolile de inimă sunt o amenințare majoră și pentru femei. În realitate, acestea sunt principala cauză de deces la femei. Factorii de risc includ stilul de viață, moștenirea genetică și alți factori care pot afecta atât bărbații, cât și femeile.

Durere de cap
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

3. Mitul: „Dacă nu ai simptome, ești sănătos”

Realitatea: Mulți oameni cu afecțiuni precum hipertensiunea arterială sau diabetul pot să nu prezinte simptome evidente. Examinările regulate și analizele medicale preventive sunt esențiale pentru detectarea timpurie și prevenirea complicațiilor.

4. Mitul: „Antibioticele tratează orice infecție”

Realitatea: Antibioticele sunt eficiente doar împotriva bacteriilor, nu și împotriva virușilor. Utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor poate contribui la rezistența bacteriană. Este important să urmați întotdeauna recomandările medicului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel