Sari la conținut

Cercetător: Acesta este primul și cel mai GRAV semn că îmbătrânești

mirosul, semn de imbatranire
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
mirosul, primul semn de imbatranire

Pielea feței prezintă extern simptomele îmbătrânirii prin riduri caracteristice care apar de obicei pe frunte, în conturul ochilor, sub formă de pliuri între nas și gură și mai târziu, toate peste față, în special sub zona ochilor. Cercetătorii danez au mai descoperit un semn și, potrivit lor, este cel mai grav.

Cercetătorii danezi au descoperit că simțul mirosului se modifică odată cu vârsta. Ei au reușit să determine care mirosuri devin mai puțin vizibile în timp. Mirosurile de cafea și slănină se estompează după vârsta de 55 de ani, dar mirosurile de portocale, zmeură și vanilie rămân puternice, arată studiul.

Miros, semn de imbatranire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga au reușit să determine ce mirosuri dispar și care nu, comparând informații de la 343 de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 98 de ani. Cercetările au arătat că oamenii nu își pierd simțul mirosului pe măsură ce îmbătrânesc, spre deosebire de ceea ce credea știința.

„Deși capacitatea lor de a mirosi carne prăjită, ceapă și ciuperci era mult mai slabă, miroseau a portocale, zmeură și vanilie la fel de bine ca tinerii. Prin urmare, declinul olfactiv la adulții în vârstă pare a fi destul de specific.”, spune cercetătorul principal Eva Hönnens de Lichtenberg Broghe.

„Ceea ce este interesant, conform cercetătorilor, este că cât de mult îți place un miros nu depinde de percepția ta asupra intensității lui. De asemenea, persoanele în vârstă preferă în mare parte aroma cafelei, deși încă se bucură de mirosul de prăjit. Este un fapt binecunoscut că salinitatea este aroma principală cea mai afectată de îmbătrânire. Deoarece papilele gustative și simțul mirosului sunt strâns legate atunci când vine vorba de mâncare, percepția noastră asupra mirosului poate fi afectată dacă percepția sărăturii a fost afectată în primul rând, mai spune Broghe.

Cercetarea, publicată în revista Food Quality and Preferences, ar putea fi folosită pentru a îmbunătăți nutriția în casele de bătrâni, unde unul din cinci rezidenți este subnutrit. Cercetătorii speră că descoperirile lor vor ajuta, de asemenea, la creșterea plăcerii meselor la vârstnici.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel