Sari la conținut

Cum să scapi de pietrele la rinichi. Alimente permise și interzise

pietrele la rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pietre la rinichi

Pietrele la rinichi sunt mai frecvente decât credeți, specialiștii atragând atenția că 1 din 10 oameni va dezvolta o piatră la rinichi la un moment dat în viață.

Această afecțiune medicală este, de asemenea, în creștere, iar un articol din 2014 din Urology spune că modificările dietetice din ultimii 40 de ani, inclusiv o creștere a caloriilor zilnice, pot fi parțial responsabile pentru creșterea prevalenței pietrelor la rinichi.

Alimentele care pot provoca pietre la rinichi sunt cele bogate în oxalat, cum ar fi alunele, ciocolata și cartofii dulci. De asemenea, alimentele bogate în purine, cum ar fi carnea roșie, carnea de organe și crustaceele, pot provoca urina acidă, ceea ce duce la pietre la rinichi de acid uric.

pepene
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Fructul popular și delicioas care „topește” pietrele la rinichi

Potrivit National Kidney Foundation, apa potabilă este cea mai bună prevenire împotriva pietrelor la rinichi, mai ales dacă transpirați mult.

  • În același timp, reducerea alimentelor bogate în sodiu și a proteinelor de origine animală ar putea să țină la distanță oxalatul de calciu și pietrele la rinichi de acid uric.
  • Consumul mai multor fructe și legume poate face urina mai puțin acidă, iar alegerea unor fructe hidratante precum pepenele verde poate fi o alegere bună pentru prevenirea pietrelor la rinichi.
  • Cerințele dvs. de hidratare pot varia în funcție de cât de mult transpirați și de cât de fierbinte este mediul dvs., dar National Kidney Foundation recomandă să beți cel puțin 2,5 litri de apă pe zi pentru a preveni concentrarea prea mare a urinei.
  • De asemenea, ar trebui să evitați sucul de grepfrut, ceaiul cu gheață îndulcit și sifonul. Amintiți-vă că fructele și legumele crude pot contribui și la nevoile dvs. de hidratare dacă sunt cel puțin 80% apă. Uneori, aceste alimente pot ajuta mai bine la hidratare, deoarece au și electroliți pentru a menține fluidele corpului în echilibru.
  • O cană de pepene verde tăiat cubulețe vă poate ajuta să vă satisfaceți nevoile zilnice de hidratare, deoarece este aproape 92% apă. Beneficiile pentru sănătate ale pepenelor verzi includ, de asemenea, furnizarea de 14% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C pentru a vă ajuta corpul să absoarbă fierul și să producă colagen.Chiar dacă pepenele verde are 12 grame de carbohidrați și 9 grame de zahăr îl fac să obțină un scor ridicat la indicele glicemic la o valoare de 80, acesta are doar un 5 la încărcarea sa glicemică. Asta înseamnă că are un impact mai mic asupra zahărului din sânge.
  • Deși pietrele la rinichi de oxalat de calciu sunt cele mai frecvente, asta nu înseamnă că ar trebui să renunți la alimentele bogate în calciu, cum ar fi laptele sau iaurtul. Este de fapt opusul. Ar trebui să creșteți cantitatea de calciu din dietă, reducând și excesul de sodiu. De asemenea, nu trebuie să renunți la alimentele bogate în oxalați precum ciocolata. În schimb, puțină planificare va ajuta la prevenirea formării acestor pietre de oxalat de calciu.
  • Dacă aveți poftă de ciocolată sau de alte alimente bogate în oxalat, asociați-le cu alimente bogate în calciu. În acest fel, calciul și oxalatul se combină în sistemul dumneavoastră digestiv înainte de a vă atinge rinichii. Pietrele la rinichi pot trece adesea neobservate sau pot fi confundate cu alte afecțiuni, cum ar fi o infecție a tractului urinar, gripa stomacală sau apendicita.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel