Sari la conținut

Demența: Medicul dezvăluie care sunt primele 2 simptome

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne ale dementei

Din cuprinsul articolului

Orice schimbare bruscă a comportamentului unei persoane dragi ar trebui să fie un motiv pentru a vă gândi la sănătatea sa și a consulta neapărat un specialist, deoarece demența este posibilă, potrivit medicului rus Dr. Nadezhda Chernishova. Ea spune că uitarea și proasta dispoziție pot fi primele semne ale bolii la vârstnici.

De exemplu, o persoană nu își amintește unde a pus un obiect sau a intrat într-o cameră și nu știe de ce. Dacă problema apare brusc și acest lucru nu s-a întâmplat înainte, atunci acesta este cu siguranță un indicator că trebuie examinat de un specialist.

Simptomele precoce ale demenței

Dezvoltarea bolii se poate manifesta și prin modificări ale dispoziției. „O persoană este de obicei lipsită de griji și veselă și cade brusc în depresie, devine tristă, posomorâtă. Uneori acest lucru este atribuit unor lucruri naturale, stresului experimentat. Dar de fapt boala menționată se poate manifesta și în acest fel. Poate fi deghizată în depresie. „ , notează dr. Chernishova.

Dacă apar astfel de simptome, ar trebui să consultați un neurolog. În arsenalul său există teste care vor determina cu exactitate dacă este sau nu boala. Acestea sunt teste foarte simple.

De exemplu, pacientului i se va arăta un ceas și va fi întrebat despre ora, sau va trebui să citească o listă destul de scurtă de cuvinte și pur și simplu să-și amintească tot ce este scris într-o listă”, adaugă expertul.

Cauzele dezvoltării patologiei sunt bolile și condițiile care provoacă degenerarea și moartea celulelor cerebrale. Printre acestea se numără: Boala Alzheimer; boala Pick; leziuni aterosclerotice severe ale vaselor de la nivelul gâtului și creierului; accidente vasculare cerebrale hemoragice și ischemice, precum și atacuri ischemice tranzitorii; tromboză arterială; hipertensiune arterială severă; diabet zaharat (nivelul ridicat de zahăr din sânge provoacă angiopatie – afectarea vaselor mici cu privarea ulterioară de oxigen); intoxicații acute și cronice (inclusiv alcool); neuroinfecții (encefalită, meningită); traumatisme craniene (contuzii, contuzii cerebrale); tumori cerebrale maligne și benigne;

Prezența bolii la părinți sau la alte rude mai în vârstă crește semnificativ riscul dezvoltării acesteia. Factorii predispozanți includ, de asemenea, excesul de greutate și funcționarea intelectuală deficitară de-a lungul vieții.

Diferite tipuri de boală au propriile lor simptome caracteristice. De exemplu, tipul Alzheimer se manifestă în principal prin tulburări mentale și de memorie, modificări ale gândirii și comportament inadecvat.

Forma vasculară a bolii se caracterizează atât prin deficiențe intelectuale, cât și motorii, iar demența cu corpi Lewy se caracterizează adesea prin patologie psihică, care este însoțită de halucinații, iluzii, insomnie și depresie.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel