Sari la conținut

De ce se adâncește DEPRESIA în perioada sărbătorilor? 

depresie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Depresia se accentuează în perioada sarbatorilor

DEPRESIA în perioada sărbătorilor? Un milion de români, majoritatea tineri, suferă de depresie, spun specialiștii. Boala mintală a secolului care distruge nenumărate destine se adâncește în perioada sărbătorilor. Care este explicația? Medicii dau detalii.

Boala mintală a secolului afectează și românii. Statisticile arată că aproximativ 5% din populația țării, cu precădere tinerii, suferă de depresie, scrie Timiș Online. 

Aceasta vine, de obicei, la pachet cu anxietatea, iar manifestările sunt diverse: de la sentimente profunde de tristețe, care încep la primele ore ale dimineții și sunt exacerbate pe parcursul zilei, oboseală persistentă și interes scăzut pentru orice activitate care, înainte, venea cu ușurință.

depresia, accentuata de sarbatori
Sursă foto: Sergey Narevskih/Stocksy

Depresia este tratabilă, spun medicii, însă trebuie vorbit cu un specialist.

Tinerii sunt, de obicei, mai predispuși la a dezvolta depresia, însă nu este o boală exclusivă a lor. Anxietatea este, de obicei, asociată cu simptomele de depresie, iar manifestările acestei afecțiuni pot avea efecte asupra desfășurării vieții de zi cu zi. Specialiștii spun că, în anumite cazuri, depresia poate afecta grav calitatea vieții.

„Principalele manifestări ale depresiei sunt starea depresivă, o tristețe profundă, apăsătoare, ce apare de la primele ore ale dimineții și se accentuează în a doua parte a zilei. Aceasta are o durată de minim 2 săptămâni. Apoi, avem fatigabilitatea, o stare de oboseală intensă, care uneori ține persoana în pat, afectându-i semnificativ funcționalitatea zilnică”.

„O altă manifestare este incapacitatea de a simți plăcere în activități care în mod normal ar aduce plăcere. Adică, spre exemplu, dacă un microbist nu mai este atras de niciun aspect al fotbalului, treptat sau dintr-o dată”, spune spune Carina Dragu, medic primar psihiatru Spitalul Clinic CF Timișoara.

Medicul psihiatru mai spune că apare „retragerea socială, persoana devine retrasă, vorbește mai lent, cu un ton scăzut, își restrânge sfera de activități, nu mai face aceleași lucruri pe care le făcea cu ușurință înainte, se simte incapabilă ori inutilă”.

Psihiatru, despre starea depresivă din timpul sărbătorilor: Apar tulburări de somn și de apetit alimentar

„Nu în ultimul rând, vorbim de inapartenență, simte că nu aparține familiei, grupului de prieteni, echipei în care activează. Deseori apar tulburări de somn și de apetit alimentar sau sexual care au un impact puternic asupra persoanei”, spune Carina Dragu, medic primar psihiatru Spitalul Clinic CF Timișoara.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel