Sari la conținut

Indiciu alarmant: Putin se pregăteşte de un conflict direct la scară largă cu NATO!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În ultimele săptămâni s-au înmulţit semnalele de alarmă privind un posibil război deschis între Rusia şi NATO, inclusiv şeful Armatei Române atrăgând atenţia asupra necesităţii pregătirii populaţiei pentru un astfel de scenariu.  

Între timp, analiştii militari sunt tot mai îngrijoraţi de un conflict deschis cu Rusia, iar un nou indiciu alarmant confirmă această ipoteză. Este vorba de noile decrete militare semnatea de Vladimir Putin, privind restabilirea districtelor militare Moscova și Leningrad, lucru ce indică faptul că acesta se pregătește pentru un potențial război la scară largă cu NATO în viitor.

Potrivit celei mai recente analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul în SUA, liderul de la Kremlin a inclus regiunile ucrainene anexate în 2022 în Districtul militar Sud al forţelor armate ruse.

Experţii occidentali de la Institutul pentru Studiul Războiului au explicat că cele două decrete semnate de Vladimir Putin pe 26 februarie prin care se reînființează oficial districtele militare Moscova și Leningrad arată eforturi majore de restructurare și reformă militară în Rusia.

Rusia se pregătește pentru posibile conflicte cu statele baltice și NATO

„Transferul oficial al regiunilor aflate anterior sub responsabilitatea Flotei de Nord face parte dintr-un efort mai amplu al Rusiei de a reînfiinţa comandamentele districtuale militare ca sediu principal pentru forțele terestre, în timp ce reatribuie Marinei Ruse  resursele navale.

Reînfiinţarea districtelor militare Moscova şi Leningrad susține obiectivele paralele de consolidare a controlului asupra operațiunilor rusești în Ucraina pe termen scurt și mediu și pregătirea pentru un viitor potențial război convențional la scară largă împotriva NATO pe termen lung”, mai scrie ISW.

Analiştii ISW au mai menționat că cel de-al doilea decret semnat de Putin încorporează și cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Putin a proclamat că le-a anexat în toamna lui 2022, regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, precum și Crimeea, ocupată din 2014.
„Includerea atât a părților ocupate, cât și a celor neocupate ale teritoriului ucrainean sugerează că Rusia îşi menține în continuare obiectivele iniţiale în Ucraina și caută să absoarbă pe deplin toate aceste cinci teritorii ucrainene în Federația Rusă”, relevă evaluarea ISW.

Analist: Posibile conflicte cu statele baltice și NATO

Analistul militar rus Iuri Fedorov a comentat anterior pentru site-ul rusesc de investigații Agentstvo că reînfiinţarea districtului Leningrad sugerează că Rusia se pregătește pentru posibile conflicte cu statele baltice și NATO.

Districtul militar Leningrad, situat în apropierea noului membru al NATO, Finlanda, și a statelor baltice, este o componentă cheie a forțelor armate ruse care supraveghează anumite părți ale strategiei de apărare în regiunea de vest a Rusiei. Finlanda are o graniță de 1000 de km cu Rusia şi a aderat la NATO anul trecut. Suedia a depășit luni ultimul obstacol în calea aderării la NATO când parlamentul Ungariei a ratificat aderarea la alianţă.

sursa foto: ISW

Regiunile ucrainene anexate, incluse în Districtul militar Sud al forţelor armate ruse

Preşedintele rus Vladimir Putin a inclus luni, prin decret, regiunile ucrainene Zaporojie, Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (est), anexate în septembrie 2022, în Districtul militar Sud al forţelor armate ruse, la două zile după împlinirea a doi ani de la declanşarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022.

Documentul respectiv a fost publicat luni pe portalul de informaţii juridice al guvernului rus şi va intra în vigoare la 1 martie, potrivit observatornews.ro.

Precedenta împărţire administrativă a forţelor armate ruse fusese aprobată în iunie 2020, cuprinzând peninsula Crimeea (anexată în 2014) şi oraşul Sevastopol de importanţă federală (din peninsulă), bază a Flotei ruse din Marea Neagră. Districtul militar Sud cuprinde entităţi din Caucazul de Nord (rus), ca Adîgheia, Daghestan, Inguşetia, Cecenia, precum şi regiunile din sudul Rusiei – Krasnodar, Volgograd, Astrahan şi Rostov, printre altele.

Putin a decretat reînfiinţarea districtelor militare Moscova şi Leningrad

În plus, Putin a decretat reînfiinţarea districtelor militare Moscova şi Leningrad ca formaţiuni independente, la 14 ani după ce au fost comasate în Districtul militar Vest, împreună cu flotele din Marea Baltică şi Marea Nordului.

Preşedintele rus negase în decembrie 2023 intenţia de a restabili aceste districte în contextul aderării Finlandei la NATO, dar acum notează că Rusia se vede obligată să „concentreze acolo anumite unităţi militare” care să protejeze acest sector al frontierei ruse.

Districtul militar al Moscovei va cuprinde regiunile Belgorod, Briansk, Vladimir, Voronej, Ivanovo, Kaluga, Kostroma, Kursk, Lipetsk, Moscova, Nijni Novgorod, Oryol, Ryazan, Smolensk, Tambov, Tver, Tula și Yaroslavl, potrivit decretului.

Districtul militar Leningrad va integra Republica Karelia, Republica Komi, Regiunile Arhangelsk, Vologda, Kaliningrad, Leningrad, Murmansk, Novgorod și Pskov, orașul Sankt Petersburg și Regiunea Autonomă Yamalo-Nenets, se arată în document.

Planurile de a înființa două noi districte militare în Rusia au fost menționate pentru prima dată de ministrul apărării, Serghei Șoigu, în decembrie 2022.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel