Sari la conținut

Jos de pe canapea! Află care sunt efectele secundare periculoase ale unui stil de viață sedentar

sedentarism
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai periculoase obiceiuri

Efectele secundare periculoase ale unui stil de viață sedentar. Un stil de viață sedentar, lent și leneș sună bine, dar nu este practic pe termen lung.

Potrivit experților în domeniul sănătății, statul în picioare sau întins prea mult timp crește riscul unor probleme cronice de sănătate, care includ boli care pun viața în pericol, cum ar fi atacurile de cord, diabetul, problemele de sănătate mintală și chiar unele tipuri de cancer.

Potrivit experților în sănătate, oamenii sunt făcuți să stea în picioare și au nevoie de multă activitate fizică pentru a rămâne în formă și sănătoși. Deplasarea vă ajută organele vitale precum inima, sistemul cardiovascular, mișcările intestinale etc.

De asemenea, a fi activ fizic ajută la îmbunătățirea nivelului general de energie și rezistență și întărește oasele.

Ce se întâmplă cu corpul tău când stai jos prea mult

Statul pe scaun toată ziua poate fi foarte dăunător corpului tău. Iată câteva dintre lucrurile care se întâmplă în corpul tău atunci când petreci prea mult timp doar stând:

  • Încetinește fluxul sanguin, permițând acizilor grași să se acumuleze în vasele de sânge
  • Scade capacitatea corpului de a procesa grăsimi
  • Acest lucru duce la rezistența la insulină care provoacă diabet și obezitate
  • Îți slăbește oasele
  • Mușchii își pierd puterea 
  • Îți afectează creierul

Efecte secundare periculoase ale unui stil de viață sedentar

Câteva moduri în care statul așezat tot timpul vă poate cauza probleme sunt:

Greutate: Deplasarea și exercițiile fizice vă ajută corpul să digere grăsimile și zaharurile, făcându-vă în același timp în formă și sănătos. Dacă îți petreci cea mai mare parte a timpului stând, digestia încetinește și în cele din urmă devine ineficientă, ceea ce te face să păstrezi grăsimile și zaharurile ca doar grăsime în organism.

Statul pe scaun sau pe canapea pentru o perioadă mai lungă poate provoca probleme de sănătate precum sindromul metabolic. Medicii sugerează că aveți nevoie de cel puțin 45-50 de minute de exerciții de intensitate moderată în fiecare zi pentru a combate pericolele stării excesive pe scaun.

Anxietate și depresie: Anxietatea și depresia încep să se instaleze pe măsură ce încetați să vă mișcați. Medicii spun că a fost evident modul în care starea de sedentarism crescut în timpul blocării COVID-19 a avut un impact negativ asupra sănătății mintale a milioane de oameni din întreaga lume.

Potrivit experților în sănătate, statul jos încetinește metabolismul și provoacă atrofie musculară. Statul pe scaun duce, de asemenea, la probleme de spate din cauza problemelor de postură. Asigurați-vă întotdeauna că faceți suficiente pauze și vă plimbați prin curte sau prin casă.

Cancer: Unii experți în domeniul sănătății spun, de asemenea, că statul pe scaun pentru ore lungi crește șansele de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, uterin și de colon.

Este important să faci cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată până la viguroasă în fiecare săptămână. Potrivit jurnalului de sănătate JAMA Oncology, exercițiile fizice moderate până la intense, cum ar fi ciclismul, duc la un risc cu 31% mai mic de a muri din cauza cancerului. Exercițiile ușoare, cum ar fi mersul pe jos, pot duce la un risc cu 8% mai mic.

Boli de inimă: Starea pe scaun pentru perioade lungi a fost, de asemenea, legată de bolile de inimă.

Medicii spun că oamenii care se uită mult la televizor și nu se complace să se miște sau să se antreneze au un risc cu 64% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel