Sari la conținut

Medic: acest fruct protejează împotriva majorității bolilor

dieta cu fructe

Consumul unui singur fruct reduce probabilitatea de a dezvolta o serie de boli, în special obezitatea, sindromul metabolic și diabetul de tip 2.

Beneficii rodii

Rodia reduc nu numai nivelul de zahăr din sânge, ci și concentrațiile de lipide, precum și colesterolul rău, crescând în același timp nivelul colesterolului bun. Acest lucru înseamnă că protejează împotriva dezvoltării aterosclerozei și a tuturor bolilor vasculare aferente.

Acest efect al rodiilor se datorează polifenolilor și altor antioxidanți naturali. Aceștia fac ca vasele de sânge să fie mai elastice, reducând astfel tensiunea arterială.

Așadar, rodia, chiar și în cantități mici, este indispensabilă pentru pacienții hipertensivi. Un pahar din sucul său poate „scădea” presiunea superioară cu 5 mmHg, iar cea inferioară cu 2 mmHg.

Medicul și gastroenterologul, candidat la științe medicale Konstantin Spakhov, recomandă să mâncați regulat rodii sau să beți sucul lor, mai ales în sezon. Norma este de o jumătate de pahar de boabe de fructe pe zi.

În al doilea rând, reduce concentrația de lipide (grăsimi) și colesterol în sânge, protejând împotriva dezvoltării aterosclerozei și, prin urmare, împotriva tuturor bolilor asociate cu aceasta.

În plus, funcționează perfect: reduce colesterolul rău (LDL) și crește colesterolul bun (HDL). „Aceste efecte au fost dovedite în diverse experimente și sunt asociate în primul rând cu influența polifenolilor de care este atât de bogată rodia.

curățarea arterelor
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medic: acest fruct protejează împotriva majorității bolilor

De asemenea, conține mulți alți antioxidanți naturali care au efecte terapeutice și preventive. Acesta este motivul pentru care rodia și sucul ei sunt clasificate drept superalimente – produse deosebit de sănătoase”, spune medicul.

„Apropo, dacă obișnuiți să aruncați cojile și partiturile, data viitoare încercați doar să le uscați. Fierberea lor cu apă clocotită constituie un remediu excelent pentru diaree. Efectul lor fixator nu este mai rău decât cel al medicamentelor”, spune medicul.

Dar cu hemoglobină scăzută, rodia nu va ajuta. Nu există mult fier în ea, iar culoarea sa roșie se datorează polifenolilor din compoziția sa. „În primul rând, previne tulburările metabolice, cum ar fi nivelul ridicat al zahărului din sânge.

Datorită acestui fapt, previne dezvoltarea diabetului și ajută atunci când această boală există deja. La acestea se adaugă și alte efecte benefice ale antioxidanților – antiinflamatorii, antiîmbătrânire și anticancerigene”, spune medicul.

Rodiile conțin mulți macro și micronutrienți importanți pentru sănătate, printre care: 10 mg de calciu – 1,5% din norma zilnică; 12 mg de magneziu – 4% din norma zilnică; 36 mg de fosfor – 6% din norma zilnică; 236 mg de potasiu – 7% din norma zilnică; 0,3 mg de fier – 4% din norma zilnică pentru bărbați și aproximativ 2% pentru femeile de vârstă reproductivă. În plus, aceste fructe conțin o cantitate foarte mare de vitamina C – aproximativ 10 mg, adică 25% din norma zilnică, scrie sursa.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel