Sari la conținut

Medic: fiți atenți la aceste cinci simptome precoce ale diabetului! Le puteți observa când mergeți la baie

Simptome precoce diabet
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome precoce ale diabetului care pot fi observate când mergi la baie

Acordarea atenției oricăror modificări ale urinei sau scaunului ar putea ajuta la identificarea problemelor grave de sănătate, inclusiv diabetul.

Diabetul descrie o afecțiune cronică în care nivelul zahărului din sânge crește la niveluri periculoase dacă nu sunt luate măsuri pentru a le reduce.

În mod îngrijorător, diabetul netratat poate pune bazele pentru o serie întreagă de probleme de sănătate, variind de la boli de inimă până la leziuni ale nervilor, aducând conștientizarea simptomelor în centrul atenției.

Dr. Chun Tang, director medical la Pall Mall Medical, a declarat  că simptomele „precoce” ale diabetului pot afecta diferite funcții ale corpului, inclusiv schimbări în obiceiurile de toaletă.

Următoarele simptome ar putea ajuta să sune alarma.

1. Urinări frecvente

Potrivit medicului, unul dintre „cele mai frecvente” simptome ale diabetului zaharat este urinarea frecventă, cunoscută și sub numele de poliurie.

Dr. Tang a spus că atunci când nivelul zahărului din sânge este ridicat, rinichii lucrează pentru a elimina excesul de zahăr din sânge.

El a adăugat: „Acest lucru duce la o producție crescută de urină, determinând persoanele cu diabet să fie nevoite să folosească baia mai des”.

2. Probleme la urinare

Deși s-ar putea să simți că ai nevoie de toaletă tot timpul, diabetul poate provoca, de asemenea, leziuni ale nervilor, lăsându-te să te lupți cu fluxul de urină.

Medicul a explicat că atunci când nervii care controlează funcția vezicii urinare sunt afectați, poate duce la dificultăți în pornirea sau oprirea fluxului de urină, rezultând un fluxul necontrolat de urină sau incontinență.

Insulina diabet
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

3.Constipație sau diaree

Simptomele diabetului nu apar doar atunci când mergi la toaletă pentru a urina.

Fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge pot afecta funcția tractului gastro-intestinal și pot duce la constipație.

Dr. Tang a continuat: „Pe de altă parte, bolnavii pot avea accese de diaree.

„Diabetul necontrolat sau anumite medicamente utilizate pentru a gestiona diabetul pot duce la tulburări gastro-intestinale, ducând la diaree.”

4. Hemoroizi

Hemoroizii, cunoscuți și sub numele de grămezi, descriu bulgări găsiți în interiorul și în jurul rectului.

Medicul a explicat că mișcările intestinale frecvente sau încordate pot duce la dezvoltarea sau agravarea hemoroizilor, care pot fi „mai frecvenți” la persoanele cu diabet.

5.Urina urât mirositoare

În unele cazuri, persoanele cu „diabet zaharat necontrolat sau nediagnosticat” pot dezvolta o afecțiune severă numită cetoacidoză diabetică.

Medicul a spus: „Această afecțiune se dezvoltă atunci când organismul începe să descompună grăsimile pentru energie din cauza lipsei de insulină.

„Ca rezultat, cetonele (produse chimice produse în timpul metabolismului grăsimilor) se acumulează în fluxul sanguin și pot fi excretate prin urină.”

Acest lucru poate transforma mirosul urinei în fructat, potrivit expertului.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel