Sari la conținut

Mit şi adevăr despre protezele de genunchi. Cât contează excesul ponderal sau vârsta, când e vorba de proteze

Protezele de genunchi, ce sunt și când este recomandată folosirea lor? Cât contează vârsta, greutatea sau modelul? Vom primi răspunsuri în legătură cu cele mai frecvente mituri legate de protezele de genunchi.

Sunt răspunsuri pentru întrebări frecvente adresate de pacienți în cadrul consultațiilor, cu privire la protezele de genunchi, de la dr. Dragoș Popescu MD, PhD. Chirurg ortoped specializat în chirurgia complexă a genunchiului și artroscopie.

“Mi-au spus că proteza mea o să dureze 15 ani, este adevărat?”

Protezele de genunchi, ca orice alt implant medical, au o durată de supraviețuire. Cu timpul, fie se degradează fie se descimentează. Când apare acest lucru, trebuie realizată revizia protezei, adică schimbarea acesteia. Datele cele mai fidele despre durata de viață a unei proteze sunt registrele de proteze, cel mai faimos fiind cel suedez. Aici sunt publicate datele tuturor protezele puse în țările respective, statistici care sunt publice și pot fi consultate online. Conform acestor registre, durata de supraviețuire a unei proteze la 10 ani este de 93% iar la 15 ani 86%. Evident, există mulți factori care influentează aceste date statistice, unii dintre principalii factori fiind vârsta, sexul, greutatea și tipul de activitate.

“Proteza mea este din titaniu?”

Proteza de genunchi are 3 componente: una fixă metalică încastrată în tibie, o alta metalică cu o formă mai conturată în femur, și între ele un insert de plastic ultrarezistent. Materialul cel mai des folosit pentru părțile metalice este aliajul crom-cobalt. Este rezistent și permite o șlefuire a componentei femurale care scade în timp uzura prin frecare a insertului de plastic- lucru de altfel foarte important pentru o durată mai lungă de supraviețuire a protezei. Titaniul este un material biocompatibil, elastic dar și poros. Aceste calități nu îl fac să fie un material ideal pentru proteza de genunchi. Totuși, el poate fi folosit în aliaje speciale mai ales pentru componenta fixă tibială, cel mai des fiind folosit la persoanele cu alergii la metale precum crom, nichel, etc. Ceea ce trebuie menționat este că pentru proteza de genunchi, spre deosebire de cea de șold, nu s-a găsit un aliaj care să scadă uzura “in vivo” a insertului de polietilenă mai mult decât aliajul clasic crom-cobalt. Aceasta se datorează în special anatomiei mai complexe a genunchiului față de șold, practic fiind vorba de 3 articulații unite între ele.

“Domnule doctor, aș vrea o proteză personalizată!”

Personalizarea protezei este de fapt o problemă de marketing. Cum am mai spus cu alte ocazii, nu se “personalizează” proteza ci instrumentele de ghidare pentru implantarea acesteia. Proteza este neschimbată. Într-o proporție mică de cazuri (aproximativ 5%) este nevoie de această personalizare a ghidurilor de tăiere, dar pentru un chirurg ortoped experimentat este opțională. Evident, costul protezei este mai mare dacă se realizează această “personalizare”. Din punctul meu de vedere, “personalizarea” reală a operației și succesul ei sunt date de experiența chirurgului ortoped care o realizează.

“Sunt prea tânără pentru o operație de proteză de genunchi?”

Vârsta este un factor important pentru durata de supraviețuire a protezei de genunchi. Cu cât pacientul este mai tânăr, cu atât șansele de supraviețuire ale protezei scad relativ. De ce? Este vorba de “uzura” protezei. Altfel o folosește o persoană de 50 de ani față de una de 70 de ani. Nu tuturor pacienților li se întâmplă acest lucru, dar este un lucru care trebuie cunoscut înainte de a lua o hotărâre. Practic, este vorba de individualizarea indicației de protezare, experiența chirurgului ortoped fiind un factor important pentru decizia finală.

“Sunt prea grasă, mi s-a spus că nu pot să mă operez de proteză de genunchi”

Greutatea în sine nu este o contraindicație. Ceea ce trebuie știut este că probabilitatea de a avea o complicație după operația de protezare în cazul persoanelor cu obezitate severă și morbidă este mai crescută. Spre exemplu, conform studiilor, riscul de infecție crește de aproximativ 5-7 ori, de la 1-1,5% cât este riscul la o persoană normoponderală.

“Domnule Doctor, mama este prea bătrână pentru operație. Ce altceva putem face?”

Dacă la pacienții tineri vârsta are un efect negativ asupra duratei de supraviețuire a protezei la cei mai în vârstă nu uzura este problema. Vârstă avansată este asociată cu importante probleme medicale. Deci, sănătatea pacientului este cea care trebue evaluată împreună cu medicul anestezist și eventual alt specialist după caz.

“Câte zile nu pot să sprijin după operația de proteza de genunchi?”

Sub nici o formă nu trebuie să stați la pat sau să nu mergeți. Practic, imediat după operație se poate merge cu sprijin total în piciorul operat. Evident un mers asistat cu cârje. Mai mult, atât mobilizarea genunchiului cât și exercițiile de forță se pot începe la 24 ore după operație. De câțiva ani personal folosesc protocoalele moderne de recuperare postoperatorie denumite “Fast-Track”. Acestea au schimbat radical conceptul de recuperare, implicând pacientul în acest proces și educându-l chiar înainte de operație astfel ca acesta să știe ce trebuie să facă ulterior.

“Mi s-a spus că protezele parțiale nu țin, ca una totală este mult mai bună”

Conform registrelor, durata de supraviețuire a unei proteze parțiale este mai mică decât a unei totale. Dar, în general, aceste proteze se folosesc mai des la persoane mai tinere, deci cu posibilitate de a le “uza” mai mare decât cele în vârstă. În momentul când se compară duratele de supraviețuire a unei proteze parțiale și totale în același rang de vârstă (sub 50 de ani spre exemplu), atunci practic nu există diferențe între ele. Pe de altă parte, riscul de complicații al unei proteze parțiale este mult mai mic decât al unei totale, inclusiv cel de infecție, iar recuperarea este mult mai rapidă. Deci, există avantaje reale ale protezei parțiale. Cel mai important lucru este o corectă indicație și execuție intraoperatorie.

“As vrea să îmi puneți cea mai bună și mai modernă proteză!”

Nu există nici o diferență în ceea ce fac în România față de Spania. Mă refer atât la condițiile din sala de operație și spitalizare, cât și la modelele de proteze pe care le folosesc . Nu fac nici o diferență între pacienții de aici față de cei din Spania.

“Este adevărat că se poate implanta o proteză de genunchi cu ajutorul unui robot, ca în alte operații?”

Da, este adevărat. Chirurgia robotică este un pas înainte și în protezarea genunchiului. Practic, crește precizia intraoperatorie de implantare a protezei folosind date anatomice de pe o radiografie și CT ale genunchiului respectiv. Evident, utilizarea robotului crește costurile procedurii.

Mai multe detalii pe www.chirurgiagenunchiului.ro

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel