Sari la conținut

Cunoaște cele 7 complicații de sănătate asociate cu obezitatea. OMS: Până în 2025, vor fi 167 milioane de supraponderali

Obezitate
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Obezitatea creste riscul de infectie

OMS avertizează că până în 2025 vor exista 167 milioane de supraponderali. Cunoaște cele 7 complicații de sănătate asociate cu obezitatea.

Potrivit unui raport OMS din 2021, obezitatea s-a triplat din 1975. În 2016, peste 1,9 miliarde de adulți, cu vârsta de 18 ani și peste, erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 de milioane erau obezi.

OMS:  Vor exista 167 milioane de supraponderali până în 2025

Pentru a aborda preocupările tot mai mari de sănătate legate de obezitate, OMS a lansat „cadru de furnizare de servicii de sănătate pentru prevenirea și gestionarea obezității”. Lansat în mai 2023, acesta își propune să reducă povara globală a obezității.

Obezitatea apare când indicele de masă corporală sau IMC al unui individ este mai mare de 30. IMC este un ghid aproximativ pentru a estima dacă o persoană este grasă sau nu. IMC mai mare de 25 este considerat a fi supraponderal.

Obezitatea crește riscul de boli netransmisibile, iar OMS estimează că până în 2025, aproximativ 167 de milioane de oameni vor fi fie supraponderali, fie obezi.

7 boli asociate cu obezitatea: de la boli de inimă și diabet, la cancer

1. Afectează sănătatea inimii: Obezitatea afectează majoritatea sistemelor de organe ale corpului, iar unul dintre organele foarte susceptibile este inima. În 2012, obezitatea a fost principala cauză de deces din cauza bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Riscul de boli cardiovasculare netransmisibile crește odată cu creșterea indicelui de masă corporală. 

2. Afectează nivelul zahărului din sânge: Obezitatea este considerată responsabilă pentru un număr mare de cazuri de diabet. Diabetologii consideră că este un mare factor de risc pentru tulburarea metabolică. Inflamația cauzată în organism din cauza depunerii în exces de grăsime în jurul taliei face ca organismul să fie mai puțin sensibil la insulină. Ulterior, acest lucru afectează modul în care organismul metabolizează grăsimile și carbohidrații. Ca urmare, nivelul zahărului din sânge crește.

3. Degenerează oasele și articulațiile din organism: Excesul de greutate sau obezitatea pune, evident, o povară suplimentară asupra oaselor și articulațiilor corpului. Persoanele obeze au un risc mai mare de a dezvolta osteoartrita. Greutatea suplimentară a corpului exercită o presiune mecanică asupra oaselor și zonele articulare primare, cum ar fi genunchii și șoldurile, sunt cele mai afectate.

4. Creșteri canceroase în mai multe părți ale corpului: Mai multe studii au descoperit o legătură între obezitate și cancer. Există cercetări bazate pe dovezi privind o asociere clară între obezitate și cancer de esofag, pancreas, colon și rect, sân, endometru, vezica biliară și rinichi.

5. Sănătatea mintală: „Deși o legătură biologică între obezitate și depresie nu a fost încă identificată definitiv, mecanismele posibile includ activarea inflamației, modificări ale axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale, rezistența la insulină și factori sociali sau culturali”, spune un raport de la Harvard. Motivul pentru care obezitatea afectează sănătatea biologică a unui individ poate fi, de asemenea, un motiv pentru care afectează sănătatea mintală.

6. Complicații ale sarcinii: Există dovezi mai puternice care susțin rolul obezității și sănătății reproductive. În timpul sarcinii, obezitatea crește riscul de avort spontan, diabet gestațional, preeclampsie și alte complicații.

7. Obezitatea și bolile respiratorii sunt legate: Cele două complicații respiratorii majore asociate cu obezitatea sunt astmul și apneea obstructivă în somn. Excesul de greutate afectează funcția respiratorie a organismului. Conform rapoartelor, acumularea de grăsimi reduce flexibilitatea peretelui toracic și îngustează căile respiratorii ale plămânilor.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel