Sari la conținut

Postul Crăciunului 2023. Când este Lăsatul Secului? Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023

postul Crăciunului 2024
Sursă foto: Monitorul de Făgăraș
Postul Crăciunului

Postul Crăciunului reprezintă cel mai mare post de peste an, având o durată de 40 de zile, perioadă ce nu a fost aleasă întâmplător, aceasta făcând referire la postul lui Moise de pe Muntele Sinai, în momentele în care aștepta cuvintele lui Dumnezeu să fie scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Deși este cel mai lung post din anul 2023, Postul Crăciunului nu este și cel mai dificil, ținând cont că în cele 40 de zile în care credincioșii ar trebuie să țină post, 15 sunt cu dezlegare la pește. În zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin, urmând ca în zilele de marți și joi să fie dezlegare la untdelemn și vin.

Potrivit Calendar Ortodox 2023, Postul Crăciunului 2023 va fi în perioada 14 noiembrie – 24 decembrie.

În 14 noiembrie este Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului- ultima zi în care se mai poate mânca de dulce înaintea Postului nașterii Domnului.

Pe vremuri, în această zi de lăsatul secului se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin.

Femeile își “dezinfectau” vasele de lut și lingurile de lemn cu cenușă, deoarece vreme de 40 de zile, în acele vase nu se mai gătea nimic cu carne sau lapte.

În Postul Crăciunului 2023 sunt 14 zile cu dezlegare la pește.

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului

Lăsatul secului” sau “alimentele de sec” se referă în mod direct la nevoinţa omului în aşteptarea unei mari sărbători. Sec înseamnă uscat, fără grăsime, de post.

“Lăsatul secului” este prima zi de pregătire pentru post şi ziua intermediară între mâncatul de dulce şi zilele de post.

Biserica a rânduit înaintea fiecărei mari sărbători să fie o perioadă specială de pregătire a creştinului, prin post şi rugăciune. În ziua de 15 noiembrie, în fiecare an, începe Postul Crăciunului.

Rostul fundamental al oricărui post este să ajute la dezintoxicare sufletului, nu cea a corpului, prin regim alimentar. Se spune că e mai important ce spunem și ce gândim decât ce anume mâncăm.

Un post nu trebuie să domolească doar poftele trupești, ci să înbuneze și sufletul.

Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă si duminică, cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul) să fie dezlegare la peşte.

Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament.

Postul Crăciunului este mai ușor decât Postul Paștelui

Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.

“Lăsatul secului” este prima zi de pregătire pentru post şi ziua intermediară între mâncatul de dulce şi zilele de post.

Postul Crăciunului 2023: semnificații

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Post alimentar
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul.

După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.

Postul Crăciunului 2023: cum se ține post

În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează luni, miercuri şi vineri, până în ceasul al IX-lea, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn; marţi şi joi se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, şi se bea vin, iar sâmbătă şi duminică se îngăduie şi peşte (cu excepţia perioadei dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru).

Dacă luni, marţi sau joi cade prăznuirea unui sfânt important, se dă dezlegare la peşte, iar miercuri şi vineri, la vin şi untdelemn, dar acestea se consumă numai o dată pe zi.

Tot aşa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin.

În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare care are să vină.

Postul Crăciunului 2023: tradiții și obiceiuri

De Lăsata Secului, femeile pun toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube.

Conform tradiției, în ziua de Ajun se ține post negru, adică se mănâncă doar seara, iar masa trebuie să fie compusă din grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame.

Oamenii strâng, cu o zi înainte de postul Crăciunului, toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă, iar dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte:

“Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se face acest obicei în speranța că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă.

Zilele cu dezlegare la pește – Sărbători cu cruce roșie – Postul Crăciunului 2023

  • 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (marți) – sărbătoare cu cruce roșie
  • 25 noiembrie: Sf Ecaterina (sâmbătă)
  • 26 noiembrie: Sfântul Stelian (duminică)
  • 27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (luni)
  • 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (joi) – sărbătoare cu cruce roșie
  • 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (duminică)
  • 4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (luni)
  • 5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (marți)
  • 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie
  • 10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (duminică)
  • 11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (luni)
  • 12 decembrie: Sfântul Spiridon (marți)
  • 13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (miercuri)
  • 17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (duminică)
  • 18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (luni)

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel