Sari la conținut

Sângerări după menopauză: cauze și posibile complicații 

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Putem vorbi de menopauză în momentul în care o femeie nu a avut menstruație timp de 12 luni după ultima menstruație. Apare de obicei în jurul vârstei de 50 de ani, în medie, dar poate varia între 48-52 de ani.

Sunt cazuri, însă, în care unele femei au sângerare vaginală chiar și după menopauză. Afecțiunea se numește sângerare postmenopauză.

Cele mai multe sângerări în postmenopauză se datorează, de obicei, afecțiunilor ginecologice non-canceroase. În unele cazuri, sângerarea postmenopauză ar putea fi un semn al cancerului endometrial sau al cancerului de col uterin.

Sângerări după menopauză. Cauze

  • De obicei, mucoasa uterului (endometrul) sau a vaginului devine subțire și uscată ceea ce poate provoca sângerări postmenopauză.
  • Îngroșarea mucoasei uterului, cunoscută și sub denumirea de hiperplazie endometrială, care poate conține celule anormale poate da, de asemenea, naștere la sângerare postmenopauză.
  • Femeile care urmează terapie de substituție hormonală pot avea și sângerări neregulate în timpul menopauzei.
  • O afecțiune numită polipi uterin sau creștere în uter este un alt motiv pentru sângerarea postmenopauză.
  • Ocazional, femeile care folosesc anticoagulante pot avea sângerări după menopauză.
  • Femeilot care urmează tratament pentru cancer de sân li se poate îngroșa mucoasa uterului, ducând la sângerare postmenopauză.

Pe lângă cele de mai sus, cele două tipuri de cancer care provoacă sângerare postmenopauză sunt cancerul endometrial sau cancerul de uter și cancerul de col uterin care este cancerul gurii uterului. În cazuri rare, cancerele vaginale pot da naștere la sângerări în perioada menopauzei.

Complicații potențiale asociate cu sângerarea postmenopauză

Cauza sângerării în postmenopauză trebuie investigată deoarece tratamentul variază în funcție de cauză. În unele cazuri, sângerarea poate fi din cauza cancerului, iar acest lucru trebuie investigat și tratat imediat.

De asemenea, trebuie să verificați dacă există sângerări din alte zone din și în jurul vaginului, inclusiv vezică urinară, rect și leziuni pe pielea vulvei.

Toate sângerările în postmenopauză trebuie investigate de un medic ginecolog. Diagnosticul cauzei sângerării trebuie stabilit astfel încât să poată fi planificat un tratament adecvat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel