Sari la conținut

Sâni mai mari după vaccinarea împotriva Covid-19. Mit sau realitate? Explicațiile medicilor.

O dată cu lansarea campaniei de vaccinare, s-au născut și numeroase mituri despre vaccin. De la „infertilitatea după vaccinare“ și „microcipurile plasate sub piele“ sunt doar câteva dintre ideile conspiraționiștilor. Există chiar și femei care spun că sânii lor au crescut după vaccinare, scrie merkur.de.

Reacțiile adverse cele mai comune la vaccinarea împotriva covid-19 sunt durerile de cap, frisoane sau chiar febră, reacții ce se manifestă pentru o scurtă durată de timp. În marea majoritate a cazurilor, aceste reacții sunt un semn bun, după cum informează Carlos Guzmán, șeful Departamentului de vaccinologie și microbiologie aplicată de la Centrul de cercetare a infecțiilor Helmholtz. „Sunt o indicație că vaccinarea funcționează”, a declarat Guzmán pentru ZDFheute.

Pe lângă reacțiile adeverse obișnuite, cum ar fi durerea la locul injectării, sunt raportate și reacții „exotice” la vaccin. Sunt femei care susțin că după vaccinare sutienuș nu li se mai potrivește.

În cadrul emisiunii „Fact Fox”, Bavarian Broadcasting Corporation a analizat cu cadre medicale dacă   vaccinarea crește cu adevărat dimensiunea bustului.

De exemplu, o tânără a publicat pe TikTok un video cu decolteul ei, comentând: „Jur pe Dumnezeu că sunt cu aproape 2 mărimi mai mari“.

Sâni mai mari după vaccinarea împotriva Covid-19. Mit sau realitate?

Marion Kiechle, directorul clinicii ginecologice Uniklinik Rechts der Isar, explică astfel de efecte adverse: „Nu am văzut niciodată o mărire a sânilor și niciuna dintre pacientele noastre nu a raportat ​​vreodată această reacție. În opinia mea, nu există nici o justificare medicală pentru umflarea sau chiar mărirea sânilor din cauza vaccinării anti-Covid“.

Ulrike Protzer, director la Institutul de virologie de la Universitatea Tehnică din München, este de acord: „Nu am fost informați niciodată despre acest lucru, nu știu să existe date obiective despre acest lucru. Nici în bazele de date privind efectele secundare nu există“.

Retenția de apă poate duce la mărirea temporară a sânilor

Thorsten Koch de la Breast Center din Nürnberg: „În acest caz, este vorba despre o mărire reactivă a ganglionilor limfatici“.

Ganglionii limfatici se umflă ca urmare a reacției imune, care poate perturba scurgerea lichidului limfatic, potrivit medicului: Acest lucru ar putea duce la retenție temporară de apă și, de asemenea, la un sân mărit temporar“.

Totuși, într-un interviu, medicul Koch a recunoscut că nu i-a spus niciodată vreo pacientă despre sânii măriți după vaccinarea împotriva coronavirusului.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel