Sari la conținut

Superalimentul care previne cancerul de colon, diabetul și atacurile de cord

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

O dietă bună poate aduce mari beneficii organismului uman și poate preveni diverse boli netransmisibile, cum ar fi obezitatea sau diabetul, de exemplu. De asemenea, vă poate ajuta să trăiți mai mult timp.

„Un plan de alimentație sănătoasă ar trebui să îi ofere organismului tău energia și nutrienții de care are nevoie în fiecare zi”, spune Medline Plus, un site al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA. Informația subliniază că pentru a mânca bine nu este necesar să urmați o dietă strictă.

Mulți oameni cred că o dietă nutritivă constă în a se priva complet de anumite alimente care, în general, sunt rele pentru organism. Medline Plus explică faptul că oamenii pot mânca alimentele lor preferate, dar este necesar să se creeze un echilibru care, dacă este adăugat la o activitate fizică regulată, poate fi foarte benefic.

Cheile unui plan alimentar sănătos includ:

  • Consumul unei varietăți de alimente, inclusiv legume, fructe și produse din cereale integrale.
  • Consumul de carne slabă, carne de pasăre, pește, fasole și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
  • Consumul unei cantități suficiente de fibre
  • Consumul de apă din abundență
  • Limitarea sării, a zaharurilor adăugate, a alcoolului și a grăsimilor saturate
  • Asigurați-vă că obțineți suficiente substanțe nutritive

Pe lângă acestea, există anumite alimente specifice care nu sunt incluse de obicei în alimentația sănătoasă, dar care pot face mult bine organismului. Unul dintre acestea este quinoa, o cereală străveche din America de Sud, care este bogată în vitamina B și minerale. De asemenea, conține antioxidanți și grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, potrivit Mayo Clinic.

Superalimentul care previne cancerul de colon

Potrivit Asigurărilor Sociale de Sănătate din Peru (EsSalud), acest superaliment ajută la prevenirea bolilor degenerative, cum ar fi cancerul de colon, diabetul și problemele cardiace. În plus, nutriționistul Lisbeht Soria explică faptul că consumul de quinoa de două ori pe săptămână îmbunătățește tranzitul intestinal și previne astfel constipația, unul dintre semnele de alarmă ale cancerului de colon.

De asemenea, un alt beneficiu este că acest aliment este un carbohidrat complex care nu afectează persoana care suferă de diabet, deoarece împiedică creșterea glicemiei.

„Atunci când o persoană mănâncă alimente cu un conținut ridicat de zahăr, acesta ajunge rapid în sânge. În cazul quinoa, procesul este mai lent, de aceea această cereală poate ajuta la prevenirea acestei boli”, a mai spus specialistul citat de EsSalud.

Pe lângă cele de mai sus, quinoa ajută și la eliminarea grăsimilor, împiedicând astfel ca acestea să ajungă în mare măsură în sânge, ceea ce previne atacurile de cord și alte boli cardiovasculare.

Acest superaliment conține și valoare antioxidantă, potrivit nutriționistului, care ajută la prevenirea altor boli, precum și aminoacizi care ajută la crearea de proteine și sunt implicați în formarea și repararea țesutului muscular.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel