Sari la conținut

Trebuie să ajungi urgent la medic dacă ochii tăi arată așa! Semnele care trebuie să te alarmeze

Trebuie să ajungi urgent la medic dacă ochii tăi arată așa! Exoftalmia, proptoza sau ochii bulbucati. Atunci când nivelurile hormonale sunt dezechilibrate, acestea afectează membranele mucoase ale ochilor și grăsimea orbitală, provocând inflamarea acestora și cauzând oftalmopatia lui Graves, care face ca ochii să iasă în afara orbitelor. Acest simptom apare de obicei înainte de manifestarea  sistemică a bolii.

Ochii bulbucați sau exofalmiți pot fi un trădător de familie dacă sunt prezenți chiar înainte de somn și pot indica o problemă gravă de sănătate dacă boala progresează rapid.

Când distanța globului ocular față de marginea orbitală este de cel puțin 20 de milimetri sau când distanța dintre cei doi ochi este de cel puțin 2-3 milimetri,

Semnul este considerat semnificativ

Măsurătoarea se realizează fie cu exoftalmometrul Hertel, fie cu un set de rigle.

Boala Graves este o afectiune autoimuna în care tiroida este atacată de anticorpii proprii, rezultatul fiind un exces de hormoni care accelerează metabolismul pacienților, spun medicii.

La nivelul ochilor, excesul de hormoni afectează mușchiul și grăsimea orbitală, provocând inflamație acolo și căderea ochiului din orbită (boala ochiului Graves). Adesea, acest semn apare înainte de apariția simptomelor sistemice ale bolii. Pe lângă ochi bombați, pacienții suferă de palpitații, tremurări ale mâinilor, toleranță la căldură, apetit crescut și pierdere în greutate paroxistică. Femeile sunt cele mai susceptibile la această boală.
În extraftalmie, irisul (partea colorată a ochiului) nu este acoperit de pleoapă, dar sclera (partea albă a ochiului) este vizibilă peste tot în jurul său. Datorită suprafeței mari expuse a ochiului, lubrifierea cu lichid lacrimal poate deveni inadecvată în timp, ducând la deteriorarea ochilor.

Acești pacienți se confruntă cu ochi uscați persistenti și „grumă și reziduuri în ochi”, care pot fi ameliorate prin administrarea de lacrimi artificiale. In acest caz, infuzia trebuie administrata de 3-4 ori pe zi, iar seara se poate trece la o infuzie de gel pentru ochi care ofera protectie toata noaptea.

Pacienții cu oftalmopatie de iepure (incapacitatea de a închide complet ochii) trebuie adesea să meargă la un oftalmolog, deoarece acest nivel de deteriorare este foarte periculos.

Afecțiuni în care apare exoftalmia

Dacă a fost eliminată posibilitatea apariției bolii tiroidei, următoarea linie de diagnosticare este o tumoare (ochi sau creier). Dacă în oftalmopatia Graves proptoza este bilaterală, în alte cazuri proptoza poate apărea doar unilateral. De multe ori, pacienții și rudele nu știu că această proeminență se dezvoltă în timp. Medicii pot compara cu fotografiile vechi pentru a detecta evoluția exoftalmiei în timp.

Uneori, medicii pot detecta implicarea vaselor de sânge la nivelul globului ocular – o pulsație care apare atunci când pleoapa este atinsă sau privită la microscop biologic. Alteori, pacienții pot consulta un medic pentru dezvoltarea strabismului și a vederii duble (mușchii ochiului nu mai asigură mișcarea corectă, iar vederea poate deveni dublă în anumite direcții ale privirii).

Pentru a afla cauza, se vor face CT și RMN, împreună cu ecografie sau alte teste cardiovasculare (venografie și arteriografie).

Odată ce cauza proptozei este determinată, tratamentul trebuie adaptat cauzei. De obicei este o intervenție chirurgicală și o urgență. Ochelarii cu lentile speciale (cu prisme) pot ameliora strabismul sau diplopia reziduala, iar la 6 pana la 9 luni dupa corectarea chirurgicala a cauzei proptozei se poate corecta strabisul.Se poate efectua si interventie chirurgicala.

Deși ochii bombați sunt un semn ocular, este o afecțiune sistemică și uneori gravă care nu ar trebui să întârzie vizita la medic. Oftalmologii lucrează cu mai multe specialități, cum ar fi neurologie, endocrinologie, otorinolaringologie, radiologie și boli infecțioase pentru a obține un diagnostic clar și rapid, potrivit doc.ro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel