Sari la conținut

Durerile de sân nu sunt normale. Iată ce pot ascunde

nodul nepericulos la sân de cancer

Durerea de sân poate fi semnul unei anomalii, tulburări sau boli mamare, de obicei nu al uneia grave sau chiar al unei afecţiuni care nu este a sânului, şi anume nevralgie, durere musculară pectorală, afecţiune toracică sau vertebrală sau poate fi semn de nevroză.

Cel mai des întâlnite afecțiuni ale sânilor sunt cele care nu omoară. Printre se află mastoza fibro sau sclerochistică, adenoza, sindromul premenstrual, mastodinia, mastalgia şi lista poate continua.

Fibroadenoamele mamare sunt tumori benigne, adică nepericuloase, mai frecvente în adolescenţă, când concurează cu displaziile. Mastitele sunt inflamaţii ale sânului, produse de obicei de infecţii. Au justificare în timpul lactaţiei, dar în afara ei sunt complicaţii ale unei alte boli: chist, tumoră, dilataţii ductale.

Durerea  de sân poate varia de la ușoară la severă

Durerea poate apărea astfel:

Doar câteva zile pe lună, în perioada premenstruală. Această durere normală, ușoară până la moderată, afectează ambii sâni;
O săptămână sau mai mult în fiecare lună, începând înainte de ciclul menstrual și uneori continuândși în timpul ciclului menstrual. Durerea poate fi moderată sau severă și afectează ambii sâni;
Pe tot parcursul lunii, nu are legătură cu ciclul menstrual.

De cele mai multe ori, durerile mamare semnalează o afecțiune a sânului necanceroasă (benignă) și rareori indică un cancer de sân. Durerea de sân inexplicabilă care nu dispare după unul sau două cicluri menstruale sau care persistă după menopauză sau durerea de sân care nu pare să fie legată de modificările hormonale trebuie investigată.

Displaziile dau cel mai des dureri de sân

Displaziile mamare dau cel mai frecvent dureri de sân, mai ales premenstrual. Acestea sunt prelungite, adesea cu caracter de usturime, arsură, împunsătură, mergând adesea sub braţ, accentuate de presiune sau de libertatea sânilor sub bluză.

De multe ori sânul este plin de noduli, dureroşi în ultima parte a ciclului, uneori pierde câteva picături de secreţie brună, gălbuie sau verzuie, care pătează. Mersul la mare, pilula de a doua a zi, supărările şi stresul pot accentua simptomatologia. La ecografie apar chisturi ce pot fi tratate medicamentos sau evacuate cu ajutorul unei puncţii.

Cancerul poate fi confundat cu mastita

Mastitele sunt însoţite de dureri mari, apariţia unei umflături mari şi roşii în sân, foarte dureroasă la apăsare, caldă, adesea cu febră şi stare generală proastă.

Când apare în timpul alăptării, primele gesturi trebuie să fie golirea sânului şi compresele reci. Ecografia va lămuri dacă s-a format un abces. Tratamentul antibiotic, antiinflamator şi golirea sânului sunt suficiente.

Dacă picăturile de lapte trec printr-o compresă fară să lase grunji, laptele este încă bun pentru micuţ, în caz contrar avem şi puroi în lapte, iar alimentarea bebeluşului din sânul respectiv trebuie oprită.

Dacă mastita apare în afara perioadei de lactaţie, trebuie tratată cu rece, antibiotic, antiinflamator şi investigat sânul de îndată ce s-a liniştit inflamaţia, în căutarea unui obstacol: cicatrice intramamară, papilom, tumoare, chist.

Iarăşi ecografia şi RMN-ul sunt cel mai elocvente, în plus, pe sânul de abia dezinflamat, mamografia determină dureri serioase sau poate ajuta infecţia să difuzeze în zonele învecinate. Uneori ceea ce pare infecţie este o mastită carcinomatoasă, formă agresivă de cancer.

Dureri extramamare

Durerea extramamară se simte de parcă se află în țesutul mamar, dar sursa se află, de fapt, în afara zonei mamare. O întindere musculară la nivelul pieptului, de exemplu, poate provoca dureri în cutia toracică care radiază către sân. Artrita care afectează cartilajul coastelor, cunoscută și sub numele de costocondrită, poate provoca, de asemenea, durere la nivelul pieptului.

Când să mergi la medic

Fă o programare la medic dacă durerile de sân au următoarele caracteristici:

  • Continuă zilnic mai mult de câteva săptămâni;
  • Apar într-o anumită zonă a sânului;
  • Par că se înrăutățesc în timp;
  • Interferează cu activitățile zilnice;
  • Te trezesc din somn

Riscul de cancer mamar este foarte scăzut la persoanele al căror simptom principal este durerea de sân, dar dacă medicul recomandă o evaluare, este important să urmezi sfatul medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: