Medicament ce creşte durata de viaţă a pacientelor care suferă de cancer avansat de col uterin

Medicament ce creşte durata de viaţă a pacientelor care suferă de cancer avansat de col uterin
Medicament ce creşte durata de viaţă a pacientelor care suferă de cancer avansat de col uterin

Un proiect prezentat la cea de-a 49-a reuniune anuală a Asociaţiei Americane de Oncologie Clinică (ASCO), care se desfăşoară între 2 şi 4 iunie la Chicago, demonstrează că pacientele cu cancer de col uterin în stare avansată şi recurentă tratate cu Bevacizumab (Avastin), combinat cu chimioterapie, trăiesc în medie 17 luni după diagnosticare, cu patru luni mai mult decât 13,3 luni cât trăiesc cele care fac doar chimioterapie.

Acest medicament (care inhibă angiogeneza – dezvoltarea vaselor de sânge care hrănesc ţesuturile tumorale) a redus cu 29 la sută riscul de deces al pacientelor, faţă de bolnavele care au făcut doar chimioterapie. Este vorba de un experiment pionier, la care au participat 452 de paciente, condus de o echipă de cercetători de la Grupul American de Ginecologie Oncologică (GOG), cu sprijinul Institutului National de Cancer din SUA (NCI).

Spania este singura ţară europeană care a participat alături de SUA la acest studiu realizat în şase spitale şi cu participarea a 18 paciente. Medicul Ana Oaknin, oncolog la Spitalul Vall d’Hebron din Barcelona, a fost coordonatoarea naţională a studiului. Creşterea duratei globale de viaţă împotriva cancerului de col uterin este, potrivit specialistei, marele obiectiv împotriva acestei boli în domeniul căreia au fost aduse noutăţi ce merg dincolo de simpla chimioterapie.

Studiul a demonstrat că medicamentul anti-angiogenetic Avastin, plus chimioterapia, reduce dimensiunea tumorii, cu 48 % faţă de 36 % în cazul în care se face doar chimioterapie. Preşedintele GEICO şi director al Departamentului de Onco-Ginecologie de la Instituto Valenciano de Oncología, Andrés Poveda, care a participat la reuniunea ASCO şi la prezentarea studiului, a declarat că este vorba de ‘o piatră de hotar care va schimba practica clinică şi va spori cu 4 luni durata de supravieţuire a pacientelor’.

Rata de supravieţuire în 1989 a cazurilor de cancer avansat era de 7 luni, iar acum se poate prelungi până la 17 luni. În Spania se înregistrează circa 3.000 de cazuri de cancer cervical pe an şi 1.000 de decese din această cauză. Testele de detectare precoce a bolii au dus la o reducere a incidenţei bolii în stare avansată, deşi în ultimele luni au crescut cazurile în rândul imigrantelor din America Latină şi din Europa de Est care în ţările lor nu au un program avansat şi nici tradiţie de a merge din timp la doctor.

La nivel mondial se estimează că în fiecare an se diagnostichează peste jumătate de milion de tumori. Când sunt localizate, în 90 la sută din cazuri durata de viaţă din acel moment este estimată la 5 ani. Dacă atunci când este detectată boala este deja diseminată, procentul se reduce la sub 20 la sută

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

2 Comments

  1. Se vede ca eu sunt una dintre cele mai norocoase fiinta de pe pamant intrucat am deja 17 ani de cand am avut aceasta crunta boala (care era in stadiul III B) si totusi traiesc inca si multumesc bunului Dumnezeu si doctoritei Naghi de la Institutul Oncologic Chiricuta din Cluj. Am intervenit aici doar pentru a da o speranta femeilor cu o astfel de boala si sa le spun ca aceste statistici nu sunt intotdeauna cele mai reale.

  2. Draga Marcela,
    Iti doresc multa sanatate ,sa ai parte de o viata frumoasa si plina de incredere.Iti multumesc ptr faptul ca,esti optimista si dai din acest optimism al tau,multa speranta .
    mama mea a fost operata in 2006 si de atunci traiesc in fiecare zi,cu teama ca nu o voi mai avea langa mine.Sunt singurl ei copil,nu o mai am decat pe ea si pe Bunul Dumnezeu.ea este f optimista ,ca si tine dar eu de atunci,am facut o mica depresie care mi ecidiveaza din cand in cand.Ma bucur tare mult ptr tine ,ca te simti bine .iti doresc sa ramai la fel de optimista,sa vezi partea plina a paharului.Dumnezeu sa te aiva in grija lui,pe tine si fam ta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *