Sari la conținut

Reguli anti-îmbătrânire. Ce trebuie să facem ca să trăim mult și bine

Din cuprinsul articolului

Deși nu s-a descoperit leacul pentru tinerețe fără bătrânețe, există mai multe teorii care promit efecte spectaculoase. Iată câteva metode la îndemâna oricui

La capitolul viață lungă și sănătoasă, japonezii au bătut toate recordurile. Nu sunt departe de ei nici grecii sau italienii. Studii făcute de-a lungul timpului au încercat să găsească explicații. Vi le prezentăm pe cele mai importante.

1. Nu mâncați tot din farfurie

Cercetătorul Dan Buettner, care a studiat longevitatea, spune că secretul japonezilor de a duce o viață îndelungată și sănătoasă ar sta în faptul că se opreasc din mâncat atunci când se simt doar 80% sătui.

Și oamenii de știință de la Universitatea St. Louis au confirmat teoria conform căreia, dacă mănânci mai puțin îmbătrânești mai greu. Într-un studiu din 2008, aceștia au descoperit că limitarea consumului de calorii scade producția de T3, un hormon al tiroidei care încetinește metabolismul și grăbește îmbătrânirea. „Cu cât consumăm mai multe calorii, cu atât ne mâncăm zilele mai repede. Omul poate prelucra un număr fix de calorii de-a lungul vieții. Cu cât ne consumăm mai repede caloriile, cu atât murim mai repede. Rația calorică pentru vârstnici este 25 de calorii per kilogram. Alimentele de tip fast-food, prăjiturile cu multe creme, sosurile grase și prăjelile conțin calorii de proastă calitate și sunt de evitat”, este de părere specialistul în alimentație Gheorghe Mencinicopschi.

2.  Alegeți cu grijă ce mâncați și ce beți

Sănătatea se menține cu o com­binație de alimente. Bazați-vă pe legume și fructe cât mai colorate.  „Aici intră gama antioxidanților, alimentele care luptă cu radicalii liberi, responsabili de îmbătrânire. Vorbim de legume și fructe cât mai colorate”, explică medicul nutriționist Luiza Pârvu.

Papaya, fructele de goji, cele de pădure, dar și cele care conțin caroten precum dovleacul cu pigment portocaliu intens sunt adevărate arme împotriva îmbătrânirii.

„Ananasul este un caz aparte, pentru că are în compoziția sa bromelină, o enzimă care purifică sângele și reduce inflamațiile. Foarte bune sunt și cerealele integrale, care n-au fost procesate și au mai multe fibre. Ar trebui să facă parte din meniul celor ce țin la siluetă, datorită senzației de sațietate rapide, dar au și rol protector împotriva cancerului de colon”, dezvăluie nutriționistul Luiza Pârzu pentru „Doctorul Zilei”.

3.  Faceți mișcare regulat

Exerci­țiile fizice zilnice reprezintă o adevărată sursă de tinerețe. Un studiu din 2008 a demonstrat că exercițiile regulate de mare intensitate, precum alergatul sau ciclismul pot prelungi viața cu până la 5 ani, deoarece îmbu­nătățesc sănătatea inimii, starea de spirit și metabolismul.

Chiar și exercițiile moderate ca plimbările zilnice pe jos scad considerabil riscul bolilor de inimă.

4.  Fără țigări

Conform unui studiu recent, fumatul, alcoolul și lipsa exercițiilor fizice pot scurta viața cu până la 12 ani. Renunțatul la fumat este cel mai important lucru pe care îl poți face pentru sănătate. Conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică, persoanele care renunță la fumat înainte de 35 de ani își prelungesc viața cu aproape 6 ani.

Însă, niciodată nu este prea târziu să renunți la acest obicei nesănătos. Cei care se lasă de fumat își cresc speranța de viață și previn apariția bolilor, chiar și în cazul în care au deja boli grave ale plămânilor.

 

6 alimente pentru longevitate

1.VINUL ROșU

Un pahar pe zi prelungește viața și are efecte miraculoase asupra arterelor. Cui nu-i place vinul, poate alege cafeaua ori ceaiul, pentru rezultate similare.

Cafeaua scade riscul diabetului de tip 2, în timp ce licorile din plante întăresc sistemul imunitar.

2.CRUDITĂȚILE

O dietă bogată în fructe și legume garantează pierderea în greutate, însă cele mai recente studii plasează cruditățile pe primul loc în topul alimentelor cu efect de întinerire.

Afinele, spre exemplu, primesc o atenție specială pentru meritul de a pune în mișcare memoria „înceată”.

În realitate, toate fructele de pădure mustesc de antioxidanți, o armă naturală împotriva îmbătrânirii și bolilor grave precum cancer, Alzheimer, artrită sau osteoporoză.

Aceste fructe au mare trecere la femei, datorită conținutului crescut de vitamina C, care dă pielii finețe. Pentru o privire ageră, ca de vultur, e recomandat să consumăm spanac și alte frunze verzi.

Cu cât mai intensă culoarea, cu atât mai bine. Pigmentul din verdețuri acționează asemenea unei protecții oculare împotriva razelor ultra-violete, iar vitamina K contribuie la sănătatea oaselor.

3.PROTEINE „Light”

Trebuie să devină o etichetă a regimului alimentar după vârsta de 40 de ani, când începem să pierdem masă musculară. În timp, metabolismul încetinește, ceea ce favorizează îngrășarea și, de aici, o întreagă serie de probleme. Toate astea pot fi evitate ușor, mâncând suficiente lactate și carne (slabă de pui, curcan, vită) plus fructe de mare. În plus, proteinele sunt responsabile și de fixarea calciului în oase. O femeie normo-ponderală are nevoie de 45 grame de proteine, iar un bărbat de 55 grame.

4.CEREALELE INTEGRALE

Țin de foame celor care vor o siluetă de invidiat. Ovăzul, orezul brun, pastele integrale, toate sunt pline de fibre, ce reglează apetitul și mențin glicemia la cote scăzute.

Mai multe cercetări din domeniul nutriției au scos la iveală beneficii secundare ale acestor cereale.

Produsele „integrale” oferă protecție suplimentară împotriva diabetului, infarctului, cancerului de colon etc.

5.CIOCOLATA NEAGRĂ

Mâncată cu măsură, ciocolata neagră, plină de flavonoizi,  reduce inflamația, menține inima sănătoasă și mintea alertă.

6.OMEGA 3

Se găsește în pește, dar și în semințe sau nuci. Acizii grași din compoziția fructelor de mare sunt de mare ajutor în reducerea inflamațiilor cronice.

Mai mult, au puterea de a readuce zâmbetul pe buze. Grăsimile Omega 3 din pește îmbunătățesc activitatea într-o zonă a creierului responsabilă cu starea de spirit, mai spun medicii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel