Sari la conținut

4 minute de activitate zilnică intensă ar putea reduce riscul de cancer: studiu

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

O activitate fizică regulată reduce riscul apariției mai multor boli, inclusiv boli de inimă și cancer. Cu toate acestea, pentru persoanele care nu pot face exerciții fizice regulate, chiar și patru minute de activitate fizică intensă zilnic ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer.

Cel mai recent studiu, publicat în Jama Oncology și realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney din Australia, sugerează că activitatea fizică intensă în stilul de viață intermitent poate reduce riscul de cancer cu până la 32%.

4 minute de activitate zilnică intensă ar putea reduce riscul de cancer: studiu

Activitatea fizică intensă se referă la acte scurte de mișcare obositoare efectuate ca parte a vieții de zi cu zi, care includ treburile casnice intense sau plimbările puternice.

„Descoperirile acestui studiu de cohortă mare sugerează că 3 până la 4 minute de activitate intensă pe zi pot fi asociate cu riscul scăzut de incidență a cancerului; astfel, activitatea intensă poate fi o intervenție promițătoare pentru prevenirea cancerului în rândul persoanelor incapabile sau nemotivate să facă mișcare în timpul liber.” au scris cercetătorii în studiul, 

Echipa a evaluat activitatea zilnică a aproximativ 22.000 de persoane care nu au făcut niciun exercițiu regulat. Au fost folosite dispozitive purtabile pentru a le monitoriza activitatea.

Apoi, echipa a urmărit înregistrările lor de sănătate timp de până la șapte ani și a găsit 2.356 de noi cazuri de cancer în timpul perioadei. Participanții care au completat patru până la cinci minute de activitate intensă au avut un risc redus de a dezvolta cancer în comparație cu cei care nu au făcut nicio activitate viguroasă.

Majoritatea persoanelor trecute de 50 de ani nu fac exerciții fizice

„Știm că majoritatea persoanelor de vârstă mijlocie nu fac în mod regulat exerciții fizice, ceea ce îi expune un risc crescut de cancer, dar doar prin apariția tehnologiei portabile, cum ar fi trackerele de activitate, suntem capabili să analizăm impactul scurtelor explozii fizice accidentale. activitate realizată ca parte a vieții de zi cu zi”, a spus autorul principal Emmanuel Stamatakis.

„Este remarcabil să vedem că creșterea intensității sarcinilor zilnice cu până la patru până la cinci minute pe zi, făcută în intervale scurte de aproximativ un minut fiecare, este legată de o reducere generală a riscului de cancer cu până la 18%, și până la 32% pentru tipurile de cancer legate de activitatea fizică”, a explicat Stamatakis.

Activitatea intensă ajută la fitness cardio-respirator, reduce inflamația și îmbunătățește sensibilitatea la insulină. Cercetătorii cred că aceasta ar putea fi explicația posibilă a riscului redus de cancer.

„Trebuie să investigăm în continuare această legătură prin studii solide, dar se pare că activitatea intensă poate fi o recomandare promițătoare fără costuri pentru reducerea riscului de cancer la persoanele cărora li se pare dificil sau neatrăgător exercițiul structurat”, a adăugat Stamatakisa.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel