Sari la conținut

Alergia. Află totul despre reacția anormală a sistemului imunitar

alergia
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Reactiile adverse pot fi letale

Din cuprinsul articolului

Alergia poate fi letală. Este o reacție anormală a sistemului imunitar la o substanță străină numită alergen. Alergenii pot fi diferiți și pot include polen, acarieni, mucegai, păr de animale, alimente sau medicamente.

Simptomele alergiilor

Simptomele pot varia de la ușoare la severe și pot include strănut, mâncărime, congestie nazală, lacrimare a ochilor, erupții cutanate, dificultăți de respirație sau umflături. În unele cazuri, reacțiile alergice pot fi severe și pot duce la anafilaxie, o reacție alergică gravă care necesită tratament de urgență.

Simptome locale
Cutanate: prurit, erupții cutanate și eritem de diverse tipuri, angioedem.
Oculare: prurit, tumefacție și eritem al pleoapelor, înroșirea conjunctivei și lăcrimare.
Oto-rino-laringologice: strănut, obstrucție nazală, rinoree apoasă, răgușeală, tuse; senzație de urechi înfundate, otalgie și diminuarea auzului (prin drenaj insuficient al tubei lui Eustachio).
Pulmonare: jenă respiratorie, tuse, wheezing, dispnee.
Digestive: greață, vărsături, diaree, dureri abdominale.

soc anafilactic
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Simptome sistemice
Alterarea stării generale: cefalee, febră, vertij, stare de rău.
Simptome cardio-vasculare: hipotensiune arterială, sincopă, stop cardio-respirator.

Cauze: Amestec de polen de diferite plante, vizualizat prin MEB. Polenul este un alergen comun.

Dermatophagoides pteronyssinus
Acarian din praful de casă. Reziduurile și chitina sa sunt alergene obișnuite în mediul casnic
Alergiile sunt produse, la organismele sensibilizate, de antigene exogene (provenite din mediul extern) numite alergene. Majoritatea alergenelor sunt proteine, glico-proteine și, mai rar, glucide pure, substanțe chimice cu moleculă mică (izocianați, anhidride sau formaldehidă), precum și unele metale (de exemplu crom și nichel).

Alergenele sunt conținute și/sau vehiculate de diverși factori din mediul extern:

factori fizici: căldura, frigul (crioalergene)
factori chimici: substanțe chimice, substanțe folosite în industria alimentară, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale și insecte, latex etc.
factori biologici: bacterii, virusuri, paraziți, toxine microbiene, insecte, polen, fructe (căpșuni, zmeură, kiwi, ananas, etc.) praf, fulgi, păr și scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri etc.

Diagnostic

Diagnosticul alergiilor se face de obicei prin istoricul medical al pacientului și teste specifice, cum ar fi testele alergice cutanate sau testele de sânge. Tratamentul alergiilor poate include evitarea alergenului, medicamente antihistaminice sau corticosteroizi și, în unele cazuri, terapia de desensibilizare sau imunoterapie.

Este important să consulți un medic sau un alergolog dacă ai simptome de alergie pentru a primi un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat. De asemenea, este recomandat să eviți expunerea la alergenii cunoscuți și să iei măsuri de precauție pentru a preveni reacțiile alergice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel