Sari la conținut

Atenție! Toate alunițele pot fi canceroase. Un medic spune care sunt semnele

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cancer de piele

Cum știi dacă o aluniță este suspectă? Care sunt criteriile care ar trebui să declanșeze un semnal de alarmă și să determine o consultație rapidă la un dermatolog?

Dacă îndepărtarea unei alunițe poate fi făcută din motive estetice sau funcționale, ea este recomandată de medici din motive de sănătate, atunci când se suspectează că aceasta se poate transforma în cancer.

Dr. Arie Azuelos, chirurg plastician, reconstructiv și estetic din Paris, a explicat când e cazul să ne îngrijorăm.

Alunițele și riscul de cancer de piele

Potrivit experților, cancerul de piele este unul dintre cancerele a căror incidență crește alarmant la nivel global. În 20 până la 30% din cazuri, se dezvoltă prin degenerarea unei alunițe preexistente, de unde și importanța unei supravegheri sporite.

Dr. Arié Azuelos spune că „persoanele care au multe alunițe sunt mai expuse să dezvolte cancer de piele decât altele. Se consideră că, peste 50 de alunițe pe tot corpul, este necesară o monitorizare regulată.

Motive estetice sau funcționale?

Pe lângă riscul de cancer, alunițele pot fi o sursă de complexe sau de jenă, justificând dorința de a le îndepărta.


De exemplu, o aluniță care este foarte vizibilă pe față și provoacă disconfort fizic poate fi îndepărtată de un medic specialist, chiar dacă nu prezintă risc de cancer.

Când să ne îngrijorăm de o aluniță suspectă?

„Alunițele sunt forme necanceroase de tumori ale pielii care se formează de obicei între 5 și 15 ani. „Cu toate acestea, alunițele pot apărea și la vârsta adultă: acest lucru nu este excepțional, dar preferăm să le monitorizăm mai atent”, explică Dr. Azuelos.

Profesioniștii din domeniul sănătății au dezvoltat o metodă simplă bazată pe criterii de alarmă numită ABCDE”, spune Dr. Azuelos.

  • Asimetrie: o aluniță care nu este rotundă și simetrică ar trebui să atragă atenția.
  • Margini neregulate. Marginile unei alunițe ar trebui să aibă, în mod ideal, un contur regulat și margini bine definite.
  • Culoarea aluniței, care trebuie să fie uniformă. Dacă o aluniță conține mai multe nuanțe de maro, acesta este un semnal de alarmă.
  • Diametrul nevului. „Peste 5 sau 6 mm, le urmărim mai atent”, spune chirurgul.
  • Evoluție. O aluniță care apare brusc, crește (sau involuează) sau își schimbă culoarea necesită o supraveghere sporită.

„Mai există un ultim criteriu, pe care eu îl numesc „rățușca cea urâtă”: este acea aluniță care nu seamănă cu celelalte și care ar trebui să atragă întotdeauna atenția și suspiciunea”, adaugă specialistul.

În cazul în care se observă oricare dintre aceste criterii, se recomandă un consult dermatologic. Suma acestor criterii este cea care îl determină pe medic să decidă dacă să îndepărteze sau nu o aluniță. În general, dacă sunt îndeplinite trei dintre aceste criterii, acesta poate fi îndepărtat ca măsură de precauție.

În cele din urmă, deși proeminența unei alunițe poate fi uneori îngrijorătoare pentru pacient, aceasta nu este deloc un criteriu de malignitate.

Ce trebuie să faceți dacă o aluniță sângerează?

O aluniță care sângerează pentru că a fost lovită sau zgâriată nu este un motiv de îngrijorare.

„Alunița este o parte a pielii ca oricare alta: poate fi rănită și nu este grav, se va vindeca”, explică medicul.

Atenție! O leziune canceroasă poate avea tendința de a se ulcera, de a deveni goală sau de a sângera. O aluniță care sângerează sau care se întărește spontan poate fi un semn de cancer.

Dr. Arie Azuelos: Un lucru care trebuie să ne îngrijoreze este atunci când o aluniță sângerează, se cojește, se vindecă și apoi sângerează din nou, la intervale regulate și fără a fi rănită, potrivit Sante.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel