Sari la conținut

Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman?

caniculă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Prognoza meteo

Din cuprinsul articolului

Care este este temperatura maximă pe care corpul uman o poate suporta în condițiile în care temperaturile ajung zilnic la pragul caniculei, iar meteorologii anunță aproape zilnic coduri diferite.

Care este temperatura maximă pe care corpul uman o poate suporta c în condiții de siguranță? Și care este pragul în temperatura ambiantă, după care organismul începe să se supună la efort?

Oamenii de știință de la Universitatea din Roehampton, Londra, care efectuează de ani de zile studii în acest sens, cred că au găsit un răspuns la aceste întrebări.

Cercetătorul principal și profesor în cadrul Școlii de Științe ale Sănătății din cadrul universității, va prezenta cele mai recente date la Conferința Centenarului SEB 2023 a Societății Britanice de Biologie Experimentală.

Potrivit acestora, temperatura maximă pe care corpul uman o poate suporta este cuprinsă între 40 și 50 de grade Celsius. Atunci când temperatura ambientală depășește aceste limite, rata metabolică în repaus crește semnificativ.

Această rată este un indicator al energiei de care corpul uman are nevoie pentru a funcționa fără probleme atunci când este inactiv.
Cât de mult crește

Cercetările au arătat că, la 40 de grade Celsius, rata metabolică crește cu 35% față de cea normală observată la o temperatură de aproximativ 28 de grade Celsius.

Atunci când temperatura atinge 50 de grade, diferența ajunge la 48% față de cea normală. Prin urmare, cu cât este mai cald, cu atât organismul lucrează mai mult pentru a se menține în stare de funcționare.

Cercetătorul a explicat: „S-au făcut multe cercetări cu privire la temperatura pe care diferite specii de animale o pot suporta pentru a trăi confortabil, menținându-și rata metabolică scăzută. Cu toate acestea, în mod surprinzător, puține cercetări similare au fost efectuate pe oameni.”

După cum a spus, cunoașterea temperaturii maxime pe care oamenii o pot suporta și a parametrilor care o afectează este de o importanță vitală. Și asta pentru că poate avea un impact asupra condițiilor de lucru, sportului, călătoriilor și chiar asupra furnizării serviciilor de Sănătate.

De asemenea, a subliniat: „Cercetarea noastră arată care este mediul ideal și cum diferă acesta între oameni”.

Diferențe la nivelul inimii

Cercetătorii au descoperit că, atunci când temperatura depășește limitele menționate mai sus, funcția cardiacă este afectată, printre altele. Cu toate acestea, efectele asupra acesteia depind de caracteristici precum sexul, vârsta și condiția fizică.

„Nu există nicio problemă în acest sens: „Bărbații și femeile au răspunsuri cardiace semnificativ diferite la căldură. La femei, se observă o creștere mult mai puternică a ritmului cardiac. Există, de asemenea, o contracție redusă a mușchiului cardiac după ce sângele a fost împins afară din inimă”, mai spune cercetătorul.

 „Construim treptat o imagine a reacțiilor corpului uman la temperaturi ridicate, a adaptabilității și a limitelor sale. Dar cel mai important lucru este să surprindem diferențele dintre indivizi. Într-un mediu din ce în ce mai încălzit, aceste informații sunt valoroase.”, mai spune expertul.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel