Sari la conținut

Care sunt primele semne de avertizare a neuropatiei?

Sindrom Raynaud
Sursă foto: NeuroPain
Cauze sindrom Raynaud

De la dureri de cap la crampe musculare și până la înțepături de insecte, nu suntem străini de diferitele cauze ale durerii bruște, dar temporare. Dar ce se întâmplă atunci când durerea este o senzație continuă care nu vrea să dispară sau apare și dispare fără avertisment? Ar putea fi vorba de o problemă a sistemului tău nervos?

„Atunci când apar leziuni la nivelul nervilor periferici – nervii din afara creierului și a măduvei spinării – se numește neuropatie periferică”, explică Dr. Jun Li, profesor și președinte al secției de neurologie de la Houston Methodist, specializat în bolile nervilor periferici.

„Oamenii nu își dau seama cât de răspândită este aceasta. Aproximativ 3%-5% dintre adulții de peste 50 de ani au neuropatie periferică, ceea ce reprezintă o rată comparabilă cu cea a accidentelor vasculare cerebrale.”

De ce nu sunt oamenii la fel de familiarizați cu neuropatia ca și cu alte probleme de sănătate?

Neclaritatea primelor sale semne ar putea fi de vină. Natura treptată cu care simptomele se dezvoltă și progresează probabil că nu ajută nici ea. Iar în momentul în care neuropatia începe să afecteze funcții precum echilibrul și mobilitatea, oamenii pun adesea problemele lor pe seama îmbătrânirii.

Dar Dr. Li spune că nu ar trebui să fie așa.

„Aceasta este o afecțiune progresivă care, dacă nu este tratată, poate provoca în cele din urmă leziuni nervoase permanente, ceea ce duce la pierderea funcțiilor din organism”, avertizează Dr. Li.

„Intervenția timpurie poate ajuta la producerea unor rezultate mai bune, așa că este important să recunoaștem semnele neuropatiei și să acționăm.”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Care sunt cauzele neuropatiei?

Nervii sunt ca niște fire mici care transmit mesaje între creier și restul corpului, ajutându-vă să simțiți senzații precum atingerea, temperatura și durerea. De asemenea, aceștia vă controlează mușchii și vă ajută să vă mișcați.

Leziunile care apar în cazul neuropatiei pot afecta modul în care funcționează nervii, ducând la diverse simptome în diferite zone ale corpului.

„Există multe cauze potențiale de afectare a nervilor”, spune Dr. Li. „Ca atare, există, de asemenea, multe tipuri diferite de neuropatie”.

Cauzele neuropatiei periferice includ:

  • Diabet – afectarea nervilor din tot corpul este poate una dintre consecințele mai puțin cunoscute ale unui nivel ridicat de zahăr în sânge îndelungat.
  • Chimioterapia – afectarea nervilor este un efect secundar al acestui tratament împotriva cancerului
  • Deficiența de vitamine, cum ar fi deficiența de vitamina B – anumite vitamine, cum ar fi vitamina B12, sunt esențiale pentru sănătatea nervilor
  • Afecțiuni autoimune – atunci când organismul își atacă din greșeală proprii nervi
  • Boală nervoasă ereditară, cum ar fi boala Charcot-Marie-Tooth – afectarea nervilor rezultată dintr-o afecțiune genetică ereditară

Diabetul reprezintă aproximativ jumătate din toate cazurile de neuropatie periferică, neuropatia diabetică fiind cel mai frecvent tip de neuropatie. Numărul tot mai mare de persoane care sunt diagnosticate în fiecare zi cu diabet de tip 2 este motivul pentru care prevalența neuropatiei a fost, de asemenea, în creștere în ultimii ani.

„În aproximativ 30% din cazuri, însă, nu putem găsi o cauză”, spune Dr. Li. „Aceasta se numește neuropatie idiopatică”.

Important de reținut este faptul că, chiar și atunci când motivul de bază nu poate fi identificat, medicii știu că neuropatia idiopatică este asociată cu un risc mai mare de prediabet și de sindrom metabolic – două aspecte cunoscute ca ducând la diabetul de tip 2.

Simptomele neuropatiei: Semnele care nu trebuie ignorate

Simptomele neuropatiei pot fi foarte variabile, în funcție de tip și de gravitate.

Simptomele timpurii se manifestă la nivelul extremităților și includ:

  • Amorțeală și furnicături
  • Dureri ascuțite sau înțepătoare
  • Sensibilitate la atingere ușoară și la presiune
  • Slăbiciune musculară

Simptomele neuropatiei pot fluctua în timp, apărând și dispărând sau devenind mai mult sau mai puțin severe în timp. Dacă se permite ca afecțiunea să progreseze, încep să apară simptomele motorii și senzoriale mai evidente ale neuropatiei.

„Amorțeala, slăbiciunea musculară și celelalte simptome senzoriale duc la probleme de echilibru și coordonare, ceea ce face ca activitățile de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos și urcatul scărilor, să fie dificile”, spune Dr. Li. „Pe măsură ce aceste probleme devin din ce în ce mai grave, riscul de căderi crește.”

Durerea nervoasă, numită și durere neuropată, poate deveni și ea mai severă – uneori chiar debilitantă. De fapt, multe persoane cu neuropatie diabetică raportează durerea ca fiind unul dintre cele mai invalidante simptome.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel