Sari la conținut

Cinci vitamine pe care să le iei începând cu vârsta de 60 de ani

Oameni in varsta
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Nu mai folosi aceste 5 fraze despre bătrânețe!

Îmbătrânirea este un proces natural prin care orice ființă umană trebuie să treacă atunci când vine momentul. În afară de semnele estetice tradiționale, cum ar fi apariția părului cărunt sau a ridurilor, pe plan intern există și alte modificări legate de funcționarea organismului.

Potrivit informațiilor de la Clinica Ginecologică Sants, începând cu vârsta de 60 de ani – sau chiar mai devreme – apar nevoile proprii ale organismului, cum ar fi dificultatea de a obține vitamine pe cale organică. Tocmai pentru a răspunde la acest efect al îmbătrânirii, există pe piață diverse suplimente, precum și planuri dietetice pentru a stimula aportul de nutrienți.

Bineînțeles, cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faceți înainte de orice fel de suplimentarea sau tratament este să cereți sfatul unui medic specialist. Acest lucru face ca procesul să fie mai sigur și crește șansele de succes.

Ținând cont de schimbările din organism care apar odată cu vârsta, merită să identificăm ce vitamine sunt esențiale începând cu vârsta de 60 de ani. Din acest motiv, site-ul menționat mai sus a întocmit o listă cu cei mai importanți nutrienți pentru o bătrânețe sănătoasă.

Vitamina B12 (cianocobalamină)

Acest nutrient contribuie la sănătatea celulelor nervoase și sanguine, fiind benefic atât pentru sistemul nervos, cât și pentru cel hematologic. Potrivit Clinicii Ginecologice Sants, adulții în vârstă cu deficiență de vitamina B12 pot avea probleme nervoase sau depresie. Mai mult, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Geriatrics Society, deficitul de vitamina B12 crește, de asemenea, riscul de demență.

Începând cu vârsta de 50 de ani, sucurile gastrice scad, iar absorbția acestei vitamine este mai scăzută, așa că este recomandat să o luați printr-un supliment, dacă medicul consideră că este cazul.

Vitamina B9 (acid folic)

Acest nutrient este implicat în procese importante din organism. De exemplu, împreună cu vitamina B12, stimulează producția de globule roșii. Prin urmare, atunci când se epuizează în timp și nu se reface în cantități adecvate, este o cauză potențială a anemiei, precum și a altor simptome, cum ar fi slăbiciunea și oboseala.

Vitamina D

Vitamina D asigură o mai bună calcificare a oaselor, de aceea este indicat să se obțină cantități bune din acest nutrient începând cu vârsta de 50 de ani, mai ales în cazul femeilor.

Una dintre sursele naturale de vitamina D este lumina soarelui, însă, odată cu vârsta, capacitatea organismului de a sintetiza vitamina D scade odată cu înaintarea în vârstă. Totuși, ca și în cazul altor nutrienți, aceasta poate fi obținută din alimente sau din suplimente.

Vitamina K

Potrivit Clinicii Ginecologice Sants, această vitamină favorizează circulația sângelui și coagularea, ceea ce ajută la prevenirea sângerărilor excesive. De asemenea, ajută la prevenirea unor boli precum boala Alzheimer.

În combinație cu vitamina D, vitamina K ajută, de asemenea, la protejarea sănătății oaselor și ajută ca sursă de antioxidanți.

Vitamina C (acid ascorbic)

Această vitamină contribuie la întărirea sistemului imunitar, precum și la promovarea închiderii rănilor și la repararea țesuturilor deteriorate. De asemenea, reduce deteriorarea mușchilor, manifestarea colesterolului rău (LDL) și riscul de boli cardiovasculare.

Vitamina C funcționează, de asemenea, ca un antioxidant și moderă îmbătrânirea pielii. Printre cauzele care reduc absorbția acestui nutrient se numără și fumatul, astfel că necesarul său la fumătorii vârstnici este mai mare și este indicat să îl luați sub formă de supliment.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel