Sari la conținut

Corpul te avertizează cu o lună înainte de producerea unui accident vascular cerebral. Acestea sunt semnele

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă. În aproximativ 80% din cazuri, acest lucru se întâmplă din cauza unui cheag de sânge sau a unei artere blocate. Accidentele vasculare cerebrale pot apărea și dacă vasul de sânge însuși este deteriorat. Fără o alimentare bună cu sânge, celulele creierului nu primesc oxigenul de care au nevoie pentru a funcționa. Dacă alimentarea este întreruptă suficient de mult timp, celulele creierului vor muri.

Efectele unui accident vascular cerebral vor depinde de cât de lungă este întreruperea. Un mini-accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu (AIT) are loc atunci când vasul de sânge este doar temporar blocat.

Simptomele pot dispărea în câteva minute pe măsură ce aportul de sânge revine și s-ar putea să nu existe prea multe leziuni permanente ale celulelor creierului.

Un AIT poate fi un semn că un accident vascular cerebral mai grav este pe cale, așa că este important să le luați în serios și să căutați ajutor, chiar dacă simptomele dispar de la sine. Aproximativ 4 din 10 persoane care au un AIT vor avea un accident vascular cerebral.

Un accident vascular cerebral major poate provoca simptome foarte grave, inclusiv probleme pe termen lung datorate leziunilor celulelor creierului. Un accident vascular cerebral poate fi chiar fatal dacă nu reușiți să obțineți ajutor rapid. Cu cât căutați mai repede ajutor, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare.

Cine este în pericol?

Oricine poate avea un accident vascular cerebral, dar unii dintre noi sunt mai susceptibili de a avea unul decât alții. Este important să știți dacă sunteți expus unui risc mai mare, astfel încât să vă puteți asigura că sunteți la curent cu semnele de avertizare. Este posibil să nu știți dacă aveți un vas de sânge slăbit care s-ar putea sparge, dar alți factori de risc pentru accident vascular cerebral pot fi depistați și adesea modificați.

Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale apar atunci când există un cheag de sânge sau un blocaj în vasele de sânge care alimentează creierul. Din fericire, mulți dintre factorii care cresc riscul acestor tipuri de blocaje sunt sub controlul nostru, astfel încât să puteți lua măsuri pentru a vă reduce riscul.

Este mai probabil să suferiți un accident vascular cerebral dacă:

  • Sunteți supraponderal
  • Fumați
  • Beți mult alcool
  • Ai colesterolul mare
  • Tensiunea arterială este ridicată
  • Aveți anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul sau fibrilația atrială

O dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și un stil de viață sănătos pot ajuta la reducerea multor dintre aceste riscuri.

Dacă doriți să aflați riscul de accident vascular cerebral, atunci ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră sau să aranjați un screening de sănătate. Verificarea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol și a altor factori vă poate spune dacă aveți mai multe șanse de a dezvolta un cheag de sânge sau de a avea o arteră blocată care ar putea provoca un accident vascular cerebral.

Cum să depistați semnele de avertizare timpurii?

Poate ați mai auzit acronimul FAST înainte. Este o modalitate ușoară de a vă aminti cele mai comune semne de avertizare ale unui accident vascular cerebral și importanța de a acționa rapid:

  • Fața căzută (dacă ceri unei persoane să zâmbească, atunci va avea fața fi strâmbă sau unilaterală)
  • Slăbiciune sau amorțeală a brațelor (dacă ceri persoanei în cauză să ridice ambele brațe, unul va cădea mai jos decât celălalt)
  • Probleme de vorbire, cum ar fi neclaritatea sau dificultatea de a repeta o propoziție
  • E timpul să chem o ambulanță

Cu toate acestea, există și alte simptome posibile la care ar trebui să fiți atenți:

  • O durere de cap bruscă, puternică
  • Amețeală bruscă, pierderea echilibrului sau a coordonării
  • Pierderea vederii sau modificări ale vederii la unul sau ambii ochi, care de obicei se întâmplă brusc
  • Te simți confuz sau ai dificultăți în a înțelege lucruri care sunt de obicei ușor pentru tine
  • Amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului (sau la un braț sau picior)

Semnele unui accident vascular cerebral apar adesea brusc, dar asta nu înseamnă că nu veți avea timp să acționați. Unii oameni vor avea simptome precum dureri de cap, amorțeală sau furnicături cu câteva zile înainte de a avea un accident vascular cerebral grav.

Un studiu a constatat că 43% dintre pacienții cu AVC au prezentat simptome de mini-AVC cu până la o săptămână înainte de a avea un AVC major.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel