Sari la conținut

De ce a eşuat campania de vaccinare anti-HPV în România?

HPV
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Vaccinul anti-HPV

Rata de vaccinare în România este de aproximativ 80%, iar în cazul vaccinului rubeolă-rujeolă-oreion doza a doua se administrează doar în proporţie de puţin peste 60%, afirmă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

În opinia sa, creşterea acoperirii vaccinale se poate face doar printr-o campanie continuă de informare. În acest context, ministrul Alexandru Rafila a vorbit în cadrul unei dezbateri despre eşecul campaniei privind vaccinarea anti HPV din 2008, cauza fiind lipsa de informare.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

„Creșterea acoperirii vaccinale se poate face doar printr-o campanie continuă de informare, pentru că prevenirea infecției cu HPV duce practic la eliminarea cancerului de col uterin, iar România se găsește pe primele locuri din Uniunea Europeană atât la morbiditate, cât și la mortalitate.

Ea trebuie cuplată însă și cu screening-ul pentru infecția cu HPV. Lucrăm la acest screening care să protejeze cât mai bine femeile din România.

Această legătură care există între mamele preocupate de propria sănătate și dorința de a-și proteja fetele și băieții de această infecție este cea mai bună soluție, pentru că o mamă conștientă de riscul unei infecții cu virusurile Papiloma și de modul în care poate să o prevină, cu siguranță își va vaccina și fata”, a explicat Alexandru Rafila, potrivit RRA.

Începând de la finalul anului trecut, în România nu numai fetele și băieții cu vârsta de până la 18 ani vor avea acces ușor la vaccinul HPV.

Cancerului de col uterin, o problemă de sănătate publică

Strategia globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică a fost lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în data de 17 noiembrie 2020, printr-o rezoluţie adoptată de 194 de ţări, moment la care organizaţii din întreaga lume s-au alăturat cauzei iluminând peste 100 de clădiri în turcoaz, culoarea simbol a luptei împotriva cancerului de col uterin.

Femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani vor putea procura acest vaccin, prin prescripții de la medicul de familie, cu reducere de 50%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel