Sari la conținut

De ce majoritatea oamenilor se îngrașă din nou după ce slăbesc? Descoperirea oamenilor de știință

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

De ce majoritatea oamenilor se îngrașă din nou după ce slăbesc? Obezitatea afectează grav răspunsul creierului la nutrienți.

Aportul alimentar depinde de integrarea semnalelor metabolice și neuronale complexe între creier și mai multe organe, inclusiv intestinul și semnalele nutriționale din sânge. Aceasta retea declanseaza senzatii de foame si satietate, regleaza aportul alimentar precum si motivatia de a cauta hrana.

 

Un studiu comun realizat de Amsterdam UMC și Universitatea Yale dezvăluie că obezitatea este legată de un răspuns diminuat al creierului la nutrienți, care persistă chiar și după pierderea în greutate.

Acest răspuns diminuat, care implică o eliberare mai mică de dopamină și o activitate redusă de detectare a nutrienților, poate contribui la dificultatea de a menține pierderea în greutate.

Răspunsurile creierului la nutrienți specifici sunt diminuate la persoanele cu obezitate și nu sunt îmbunătățite după pierderea în greutate, potrivit unui studiu condus de Centrele Medicale ale Universității din Amsterdam (UMC) și Universitatea Yale, publicat în Nature Metabolism.

„Descoperirile noastre sugerează că adaptările creierului de lungă durată apar la persoanele cu obezitate, ceea ce ar putea afecta comportamentul alimentar. Am descoperit că cei cu obezitate au eliberat mai puțină dopamină într-o zonă a creierului importantă pentru aspectul motivațional al consumului de alimente, comparativ cu persoanele cu o greutate corporală sănătoasă. Dopamina este implicată în sentimentele pline de satisfacție ale consumului de alimente.

Subiecții cu obezitate au arătat, de asemenea, o capacitate de răspuns redusă în activitatea creierului la infuzia de nutrienți în stomac. În general, aceste descoperiri sugerează că percepția nutrienților în stomac și intestin și/sau a semnalelor nutriționale este redusă în obezitate și acest lucru ar putea avea consecințe profunde asupra aportului de alimente.” spune Mireille Serlie, cercetător principal și profesor de endocrinologie la Amsterdam UMC.

Răspunsurile la nivelul creierului nu sunt restabilite după pierderea în greutate, au dewscoperit oamenii de știință

Aportul alimentar precum si motivația de a cauta hrana sunt din ce în ce mai bine înțelese la animale, inclusiv în contextul bolilor metabolice precum obezitatea, dar se cunosc mult mai puține lucruri despre ceea ce se întâmplă la om. Parțial din cauza dificultății de a proiecta configurații experimentale în clinică care ar putea face lumină asupra acestor mecanisme.

Pentru a rezolva această lipsă de cunoștințe, Serlie, care este și profesor la Yale, și colegii din ambele instituții au conceput un studiu controlat. Acest studiu a constat în infuzarea unor nutrienți specifici direct în stomacul a 30 de participanți cu o greutate corporală sănătoasă și a 30 de persoane cu obezitate, în timp ce le-a măsurat simultan activitatea creierului prin utilizarea RMN și eliberarea de dopamină folosind scanări SPECT.

În timp ce participanții cu o greutate corporală sănătoasă au prezentat modele specifice de activitate cerebrală și eliberare de dopamină după perfuzia de nutrienți, aceste răspunsuri au fost sever tocite la participanții cu obezitate.

Mai mult, pierderea în greutate de 10% (în urma unei diete de 12 săptămâni) a fost insuficientă pentru a restabili aceste răspunsuri ale creierului la persoanele cu obezitate, sugerând că adaptările creierului de lungă durată apar în contextul obezității și rămân chiar și după ce se obține pierderea în greutate.

„Faptul că aceste răspunsuri la nivelul creierului nu sunt restabilite după pierderea în greutate, poate explica de ce majoritatea oamenilor își recăpătă greutatea după o scădere inițială cu succes”, conchide Serlie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel