Sari la conținut

Franța, avertisment împotriva unui medicament extrem de popular. „Nu riscăm să facem un accident vascular cerebral pentru un nas înfundat”

raceala prelungită
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Când și de ce ascund oamenii faptul că sunt bolnavi

Risc de accident vascular. Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor și a Produselor de Sănătate (ANSM) din Franța a avertizat împotriva utilizării medicamentelor decongestionante nazale orale.

Potrivit ANSM, aceste medicamente conțin pseudoefedrină care poate crește riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Pseudoefedrina se găsește în alte medicamente, inclusiv Actifed Rhume, Doliruhm Paracetamol și Humex Rhume, printre altele.

În timp ce unele sunt disponibile fără prescripție medicală sub formă de tablete orale, altele necesită o rețetă pentru utilizare ca spray nazal.

Medicament pentru răceală, risc de accident vascular

Pseudoefedrina funcționează prin îngustarea vaselor de sânge din zona nazală pentru a atenua congestia, dar poate afecta și vasele de sânge din alte părți ale corpului, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

„Mesajul este clar. Nu le folosiți. Nu riscăm să facem un accident vascular cerebral pentru un nas înfundat”, a declarat directorul ANSM, Christelle Ratignier-Carbonneil, potrivit euronews.com.

Agenția franceză pentru medicamente a indicat că există o revizuire în curs de desfășurare la nivel european a acestor medicamente și sfătuiește persoanele să ia în considerare abordări alternative pentru ameliorarea congestiei nazale.

Aceste recomandări includ utilizarea spray-ului cu apă sărată pentru a umidifica nasul, dormitul cu capul ridicat, menținerea hidratată și asigurarea unei ventilații adecvate în spațiile de locuit.

Care sunt alternativele mai bune pentru spray-ul nazal

  • Încercați să utilizați clătiri nazale cu soluție salină care implică spălarea căilor nazale cu o soluție salină. Acest lucru ajută la curățarea mucusului și la reducerea congestiei. Puteți folosi o soluție salină prefabricată sau puteți să vă faceți propria cu apă distilată și sare.
  • O altă metodă de tratare a congestiei nazale este inhalarea de abur. Aburul dintr-un vas cu apă fierbinte poate ajuta la ameliorarea congestiei pentru moment. Subțiază mucusul și ajută la hidratarea căilor nazale. Pentru a intensifica impactul, poti adauga cateva picaturi de uleiuri esentiale, precum menta sau eucalipt.
  • Adăugând mai multă umiditate în zona de locuit sau de dormit, un umidificator ajută la reducerea congestiei și împiedică uscarea căilor nazale.
  • Reducerea congestiei se poate realiza prin consumul de multă apă pentru a fi bine hidratat și pentru a menține mucusul subțire și ușor de eliberat.
  • Consumul de alimente calde și picante poate ameliora temporar congestia prin promovarea drenajului mucusului și reducerea inflamației.
  • Benzi adezive numite benzi nazale sunt plasate pe exteriorul nasului. Ele facilitează respirația mai ușoară prin lărgirea fizică a căilor respiratorii nazale. 
  • O oală neti este un dispozitiv folosit pentru irigarea nazală. Vă permite să turnați o soluție salină într-o nară, care apoi curge prin cealaltă nară, curățând mucusul și congestia.
  • Aplicarea unui creme pe bază de mentol pe piept, gât sau sub nări poate oferi ameliorarea congestiei, mai ales noaptea.
  • Dormitul cu capul ridicat, fie prin utilizarea de perne suplimentare, fie prin utilizarea unui pat reglabil, poate ajuta la reducerea congestiei nazale pe timp de noapte.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel